Продължете към съдържанието

Посрещнахме иконата „Св. Богородица Всецарица“ в столичния храм “Св. Параскева”

IMG 4629JPGВ навечерието на  Богоявление, десетки вярващи посрещнаха иконата на Божията майка „Всецарица“ в столичния храм "Св. Параскева“ на ул.„ Раковска“. Тя е уголемено копие на оригинала, който се намира във Вотопедския манастир манастир, Атон. Иконата „Всецарица“, известна с многото си чудеса и благодатна помощ на хора с онкологични заболявания и бездетие бе донесена от Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“. 

Тя пристига в София с благословението на Българския патриарх Неофит, в чест на Господския празник Богоявление за духовна подкрепа на вярващия народ в настъпващата 2017 г. 
Светинята бе посрещната лично от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и столично духовенство. 
След тържественото й внасяне в храма бе отслужен Богородичен молебен канон, антифонно изпълнен от свещениците и клиросни певци, ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на СУ. 
В края на последованието еп. Григорий се обърна към десетките миряни, изпълнили храма и като подчерта, че се намираме в благодатното време на няколко Господски празника, сподели колко е важно да получим Божието благословение в началото на новата година и което получаваме с пристигането на иконата „Всецарица“.
„Тази светиня, известна в целия свят прави много чудеса.. и помага на всички и за всичко, стига просещите да пристъпват към нея с вяра и искрена любов, и принасят в дар молитва и благочестив живот" – каза в словото си владиката. 
"Много се радваме, че в началото на годината имаме възможността да се поклоним и да се помолим на св. Богородица: Бог да благослови тази година и тя да бъде мирна, а нашия народ и нашата земя да бъдат благословени- без глад, злощастия, междуособни войни и нашествия…Дай Боже майката Божия да се застъпи пред своя Син за нас и да ни избави и закриля от всякакви беди.
Нека това духовно тържество, което започна днес да продължи и през следващите седем дни, когато Чудотворната икона ще бъде в храма и  софиянци ще имат възможност да я почетат. Нека по молитвите на св. Богородица новата година да бъде мирна, благодатна и спокойна!“- благопожела още еп. Григорий.
Ик. Йоан Чикалов, предстоятел на храма благодари на владиката, че лично е дошъл и е направил възможното щото тази икона да дойде в енорията на храм „Св. Параскева“ и каза:
„Благодарим на Бога затова, че светинята пристигна при нас в началото на богоявленските празници  и в началото на новата година, която по нищо не личи че ще е по – лека от миналата, но да имаме надежда и да просим от св. Богородица мир, здраве и всичко което ни е необходимо за спасението“- каза още отец Йоан.
Църковното настоятелство уточнява, че иконата „Всецарица“ ще остане в храма през следващите седем дни- до отдание на празника Богоявление. 
По време на престоя й в църквата, всеки ден ще се отслужва св. Литургия- от 9,00 часа, както и  вечерни последования, с начален час -19,00 часа.
Храмът ще бъде отворен от 7,30 часа сутринта до 22,30 часа вечерта.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:44 limit=50|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content