Продължете към съдържанието

На Богоявление в София хвърлиха кръста в езерото в „Дружба”

Ученикът Никола Божинов с Христовия кръстНа 6 януари след Великия водосвет езерото в ж.к. "Дружба" събра стотици жители на квартала и на столицата. За пореден път ритуалното хвърляне на кръста в езерните води беше организирано от Столична община и Софийска света митрополия. С литийно шествие от църквата "Св. Наум Охридски" вярващите, водени от иподякони, храмовите певци, свещениците и софийския викарий – Браницки епископ Григорий, се отправиха към западния кей, където Негово преосвещенство извърши тържествен водосвет и след това хвърли кръста в ледените води на замръзналото езеро. 

В словото си след водосвета епископ Григорий припомни на събралото се множество смисъла и значението на празника и на освещаването на всемирните води: "Защото при Кръщението Господне в реките на река Йордан нашият Творец и Създател ни показа Своите три Лица, за да можем ние правилно да славословим и да възпяваме нашия Троичен Бог – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий… И нека Господният мир да преизпълни всички – както всички реки изпълнят моретата и океаните, така да се преизпълнят с мир и любов всички човешки сърца, на всички благочестиви православни християни в нашия град, нашата страна и по целия свят."
Минусовите температура и обилният снеговалеж не уплашиха смелчаците и 40 мъже, на възраст между 18 и 75-годишна възраст се хвърлиха за изваждането на Христовия кръст. Най-бърз беше Никола Божилов, ученик в 12-и клас на 73. СУ "Владислав Граматик". Той получи благословия от владиката и награда от г-н Ивайло Цеков, кмет на район "Искър".
След ритуала, отново с лития, вярващите се върнаха в храм "Св. Наум Охридски", където беше осветено и раздадено благословено ястие.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:46 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content