Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в Обеля

Браницки епископ Григорий в храм Св. Иоан КръстителНа 7 януари светата Православна Църква отбелязва празника Събор на св. Йоан Предтеча, Кръстител и Предтеча Господен. Единственият храм в София, посветен на този "най-голям между родените от жени" (по Мат. 11:11) Божи пророк и праведник се намира в квартал Обеля и св. архиерейска Литургия на този ден беше възглавена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Динков – председател на храма-домакин, свещеник Георги Спасов, свещеник Васил Танев и митрополитският протодякон Иван Петков.

Песнопенията изпълняваха клиросни певци водени от г-н Марио Иванов.
С празнично слово в края на богослужбата към верните в храма се обърна епископ Григорий. В него той припомни житието на Предтечата Господен и смисъла на днешния празник: "Св. Православна Църква мъдро отрежда след Господски празник на следващия ден да се честват тези, които са взели участие в празнуваното събитие. Както св. Йоан Кръстител, този, който кръщаваше Господ Иисус Христос във водите на река Йордан. След това кръщение именно Господ Иисус Христос започна своята проповед. И я започна с думите „Покайте се, защото се приближи царството Божие!”. Тези думи с които св. Йоан Кръстител в пустинята призоваваше човеците да се кръстят с покайно кръщение… Но освен това той им говореше, че след него идва Този, на когото той не е достоен да се наведе и да завърже ремъка на обущата Му. Защото именно това беше неговата мисия – да проповядва идващия Спасител, идващия Месия. Този, който щеше да кръщава с Дух и с огън. Този, който щеше да сее Словото Божие и Словото за вечния Живот, и който щеше да подготви човеците да Го последват и наследят в Царството Божие… Нека Св. Йоан Кръстител да ни бъде закрилник, помощник и водител към Царството Божие. На многая и благая лета!" 
Той поздрави иконом Иван Динков и протодякон Иван Петков с техния личен празник – Ивановден, както и всички празнуващи имен ден. С гръмко многолетствие за всички именици завърши светата Литургия и епископ Григорий раздаде нафора, а отец Иван – иконки за празника.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:48 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content