Продължете към съдържанието

Доброславски манастир „Св. Четиридесет мъченици“

Адрес: с. Доброславци 1247

Ефимерий: свещеник Мариян Лозанов, тел.: 088 8930058

Доброславски манастир “Св. 40 мъченици” се намира в полите на Западна Стара планина северно от София, и на около 3 км северно от центъра на село Доброславци, в местността Лозето. Новият манастир е осветен тържествено от Знеполски епископ Йоан на 15.09.2012 г., точно две години след първата му копка.

За старата история на обителта почти нищо не е известно, има само откъслечени предания и догадки. До оградата над сегашния манастир има запазени основи и малка част от стена на стар средновековен храм на това място, разкопки не са правени. До 1910 г. е известно, че е била запазена цялата стена и според изследователи на градежа ѝ се предполага, че храмът е граден около IV-V век, още по римско време. Възможно е тук да е имало наистина римско светилище във връзка с преминаващия римски път към северните владения на тогавашната империя. Твърде е възможно манастирът да е построен заедно с близкия Балшенски манастир по време на царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав (създател и на Сеславски манастир) и дъщерята Варвара. По това време стогавашното село е било при манастира. През Второто българско царство и Средновековието храмът е бил част от Софийска (Мала) Света гора. Стилът на беглите останки от стенопис в съхранената ниша навежда на мисълта за стенописване през XIV-XV век.
През османското робство постепенно набезите заличават напълно следите на светата обител, но споменът за манастира остава в хорската памет. Говори се, че е имало и кладенец, но той за сега не е намерен. В хорските спомени е останал споменът обаче, че турските поробители били напълнили кладенеца с трупове на изклани християни. Говори се и за таен подземен тунел в посока село Балша, както и за почти задължителните по такива места закопани гърнета със съкровища. 
По идея на местните хора останките от древната светиня са били запазени за евентуални бъдещи разкопки и до тях е изграден изцяло нов манастир, наподобяващ по размери стария. Градежът е осъществен с дарения на вярващи и с неуморната работа на кметицата на село Доброславци г-жа Светла Крумова и цялото ѝ семейство.

Visits: 23

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content