Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за Антоновден в Кремиковския манастир

Браницки епископ Григорий в храм Св. Антоний в Кремиковския манастирНа 17 януари – денят, в който честваме паметта на св. Антоний Велики, в посветения на преподобния зимен параклис в Кремиковския манастир бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия, протоиерей Серафим Янев – ефимерий на св. обител, сеславският енорийски свещеник Георги Младенов и протодякон Иван Петков.

Певците, които украсиха светата богослужба бяха водени от известния столичен псалт г-н Никола Антонов.

В словото си в края на литургията Негово Преосвещенство припомни житието на великия Божи угодник, св. Антоний – „един подвижник, който даде един нов, различен облик на подвижничеството през 3. век“, „авва – учител и наставник на множество отшелници и монаси“. „Когато се очисти от страстите, тогава именно той започна да поучава, да събира в пустинята множество човеци, които подобно нему, по неговия пример да се подвизават далече от света. Да забравят всичко светско, всичко земно, всичко материално, да живеят единствено от труда на своите ръце и да посвещават всички свои трудове и подвизи на Бога“, каза за св. Антоний Велики Софийският викарий. Епископ Григорий поздрави духовниците и вярващите в храма и преподаде патриаршеския архипастирски благослов на Негово Свететейшество Неофит.

Кремиковският манастир е разположен в южните склонове на Стара планина, на няколко километра от едноименното село. В него днес има три храма: „Св. вмчк Георги“ (от края на 15. век, днес недействащ, но запазен, с прекрасни стенописи), „Покров Богородичен“ (от началото на 20. век), който е отворен през лятото, а след храмовия си празник се затваря и до Великден се служи в зимния параклис – „Св. Антоний Велики“. Светата обител днес е без монаси, но се обгрижва активно от своя ефимерий – отец Серафим, който за кратко време успя да възстанови стопанството, да построи нова жилищна сграда (старата е пострадала сериозно при земетресение), да организира редовни детски летни лагери и най-важното – да осигури редовно богослужение, което привлича всеки неделен ден и на всеки празник десетки поклонници в това иначе трудно достъпно (особено през зимата) свято място.

Подражаващ в нрава на ревнителя Илия
и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние,
си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви.
Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

{joomplucat:52 limit=60|columns=3}

Visits: 0

Skip to content