Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия за Атанасовден в с. Лозен

Негово светейшество патриарх Неофит и отец Цанко Тотев На 18 януари – денят, в който честваме паметта на св. Атанасий и св. Кирил Александрийски, в храм „Св. Атанасий“ в с. Горни Лозен бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от софийския викарий – Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия, иконом Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Цанко Тотев – предстоятел на храма-домакин, свещеници от различни храмове от епархията и протодякон Иван Петков. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.

Песнопенията на утренята изпълняваха клиросни певци, водени от г-н Александър Ганчев, а на литургията – хор с диригент г-жа д-р Елица Христова.

С празнично слово към вярващите в храма се обърна ставр. иконом Ангел Ангелов. Той припомни живота на великия изповедник и учител на Църквата – св. Атанасий, архиепископ на Александрия, неговото участие в Сердикийския и в Първия вселенски събор: „Онзи, който с пламенната си реч, с познаването на Светото Писание показа истината и разгроми пагубната ерес на Арий“.  Има една много характерна случка от детството на празнувания днес светител, която отец Ангел припомни: Веднаж Александрийският архиепископ св. Александър гледал през прозореца и вниманието му привлякла интересна гледка: група момчета-християни играели на морския бряг, кръщавайки своите връстници-езичници. Децата избрали Атанасий за "епископ", други деца били свещеници и дякони, а езичниците били водени към "епископа", за да ги кръсти. Архиепископ Александър заповядал да доведат децата при него и ги разпитал за подробностите на играта. След като ги изслушал, убеден че кръщението било извършено изцяло в съгласие с Църковния устав, архиепископът признал кръщението за действително, допълнил го с миропомазване на новопокръстените и посъветвал родителите на Атанасий да подготвят сина си за църковно служение. По-късно същият Александрийски епископ ръкоположил вече порасналото дете за дякон и именно като такъв св. Атанасий заминал за Първия вселенски събор. „Св. Атанасий Велики е един от стълбовете на православието… Много пъти поругаван, много пъти несправедливо наказван и по лъжовен път изобличаван, този св. Отец на Църквата устоя, за да покаже силата на православието. Написа своите творения и по този начин даде на нас възможността да се доближим до онова богословие, което е благодатно, истинско, очистено от всяка една лъжа“, се казваше още в словото на софийския протосингел.

Вярващите в храма получиха благословия от Негово Светейшество, а Браницки епископ Григорий извърши водосвет, след което бе раздаден и благословен хляб.

Стълб си бил на Православието, като си утвърдил Църквата на Божествените догмати, свещеноначалниче Атанасие,
защото, като си проповядвал Сина Единосъщен на Отца, си посрамил Ария.
Отче преподобни, Христа Бога моли да дарува нам велика милост.

 

Текст и снимки: Мартин Митов

 

{joomplucat:53 limit=40|columns=3}

Visits: 1

Skip to content