Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и лития за празника на св. Евтимий Търновски

Браницки епископ Григорий пред паметника на св. патриарх ЕвтимийВ столичния храм „Св. Седмочисленици“ северният олтар е посветен на св. Евтимий, патриарх Търновски. На 20 януари, когато честваме паметта му, бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него взеха участие ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия, ставр. иконом Николай Коцев – предстоятел на храма-домакин, свещеници от храмовото духовенство и от други столични храмове, монаси и дякони.

В края на литургията Негово Преосвещенство се обърна към вярващите в храма със слово за живота и делото на светия патриарх Евтимий  – „наш роден български наставник във вярата“, „светител, духовник, монах и книжовник“. „Да отправим своите молитви към него, да си припомним неговите подвизи и да ги имаме пред очи не само днес, когато празнуваме неговата памет, но и през всички дни на нашия живот и да се стремим да му подражаваме“, каза за св. Евтимий епископ Григорий и допълни: „Имайки това подражание, то ние ще имаме застъпничеството и помощта на светията. Ще имаме и Божията благодатна помощ и подкрепа, защото тогава, когато ние имаме желание, когато полагаме усилия да подражаваме на светиите според своите немощни сили, то Бог, виждайки това наше усърдие и желание, ни дава стократно със своята благодат и ни подпомага по пътя, който води към Царството Божие. Път, който е труден, но който не е невъзможен…“

По вече утвърдена традиция духовниците и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Начело с хоругви и икона на светителя бяха група ученици от Софийската духовна семинария. Пред паметника бе извършен молебен и положени цветя, след което литийното шествие се върна в храма за раздаване на благословен хляб.

С пустиннически подвиг просия
и по достойнство на първосветителски престол се възкачи,
откъдето с лъчите на богопознанието и добродетелите
озари всички и чашата на безкръвното мъченичество изпи.
А сега, като предстоиш пред престола в Горния Иерусалим, Евтимие,
моли Христа, нашия Бог, за тези, които почитат твоята памет

 

Текст и снимки: Мартин Митов

{joomplucat:54 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content