Продължете към съдържанието

Деца даряват на деца

Деца от енорийските центрове на храмовете в Младост и ДружбаНа 28 януари деца от неделното училище към храм „Рождество Христово“ в ж.к. „Младост“, заедно с учителката си г-жа Велина Тонева и свещеник Симеон Змейков гостуваха на неделното училище към храм „Св. пророк Илия“ в ж.к. „Дружба“.

В началото г-жа Тонева изнесе кратък урок за св. пророк Иона, който веднага грабна вниманието на всички с игровия подход. Както самата преподавателка сподели, урокът беше по образователния метод на Монтесори и в памет на проф. Славчо Вълчанов – "Това беше една от любимите му теми". След това се включиха аниматорите Николай Дограмаджиев и Вероник Тотева, които направиха днешния ден наистина незабравим за децата – с много игри, състезания, изрисувани лица. В края на гостуването децата от „Младост“ раздадоха на децата-домакини много подаръци – книги, играчки, лакомства. От своя страна децата от „Дружба“ отвърнаха с безкрайно много любов и благодарност. И обещаха скоро да върнат гостуването.
Храм "Св. пророк Илия" е известен отдавна със социалната си кухня, която събира и храни стотици социално слаби. Днес децата на тези бедни родители получават не само храна, но и внимание, не само от страна на учителката си г-жа Детелина Тодорова и от храмовото свещенство предстоявано от протойерей Емилиян Костадинов, но вече и от своите връстници от други енории.
Неделното училище към храм "Рождество Христово" е съвсем ново, Духовно-просветният център е открит 17 октомври 2016 г., а самият храм е осветен година по-рано – на 18 октомври 2015 г. За това кратко време се създаде успешно действащ енорийски център, известен не само с доброто си неделно училище, но и с редовните лекции, провеждани всяка втора събота от 16 часа и водени от д-р Златина Каравълчева и отец Симеон Змейков. И днес, след гостуването в Дружба, успяхме да посетим и поредната лекция, този път на тема "Православното кръщение и дарът на Светия Дух".
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:60 limit=30|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content