Продължете към съдържанието

Празникът на св. Три светители в Богословския факултет

 

Мелнишки епископ Герасим в Богословския факултетНа 30 януари, денят на св. Три светители и празник на богословските школи и училища, Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, оглави архиерейска св. Литургия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, свещеници – настоящи и бивши студенти или преподаватели във факултета, протодякон Александър Нешев и доцент дякон д-р Иван Иванов.

На певницата десетките певци бяха оглавявани от пенсионирания вече преподавател по музика доц. Димитър Димитров, както и от новите музикоучители – Любомир Игнатов, Стоян Малинов, Андрей Касабов и Калин Кирилов. Целият етаж на Богословския факултет пред академичния параклис бе изпълнен с бивши, настоящи и бъдещи студенти и преподаватели.
Преди началото на св. Литургия за „четци и певци” на Българската православна църква бяха постригани 8 момчета – 5 от тях настоящи студенти и 3-ма енориаши на параклиса. По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете Ангел Алексoв, студент в 4. курс.
Епископ Герасим прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и честити празника на всички студенти, като им пожела светите трима йерарси – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, винаги да се молят за тях. "Делото, на което сте посветили своите усилия и на което сте отдали своите дарования, е дело Божие – дело, което е чисто и благородно, но и високоотговорно. От вас зависи успехът на църковната просвета и наставляването на боголюбивия ни народ в истините на православната вяра. Пазете я чиста и неопетнена – такава, каквато ни я предадоха божествените наши Отци и каквато ни завещаха да бъде светата ни Църква – без петно или порок, но свята и непорочна… Честит празник на богословската наука!", се казваше в писмото на патриарх Неофит.
От името на богословската алма матер деканът проф. д-р Александър Омарчевски поздрави в лицето на присъстващия архиерей Негово Светейшество патриарх Неофит – светейшия предстоятел на БПЦ, и нейния Свети Синод. След благолепно многолетствие Негово Преосвещенство епископ Герасим раздаде нафора и лично поздрави всеки съпричастен на празника.
Светата богослужба бе последвана от лекция в аулата на Богословския факултет на тема: „Анафората, нашият дар и Новата Пасха“, изнесена от гл. ас. свещ. д-р Сава Кокудев. На разбираем, но все пак научен език, той описа структурата на евхаристийното богослужение и по-специално на анафората на св. Василий Велики. Цялата лекция можете да видите и чуете по-долу.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Камера: Соня Анкова

{youtube}qRcGgPKLoW4{/youtube}

 
{joomplucat:63 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content