Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит прие посланика на Израел в България

 

 

Г-жа Ирит Лилиан и патриарх Неофит. Снимка: Ангел КарадаковНегово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит прие на 1 февруари в сградата на Софийската св. митрополия Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел в България.
„Бихме направили всичко по силите ни за Църквата, която направи толкова много за нашия народ. Винаги ще сме ви признателни” – заяви посланикът на Израел у нас по време на срещата. Тя подчерта, че делото на Българската православна църква за спасяването на българските евреи и за мобилизирането на българската общественост в защита на еврейската общност в страната ни има определяща роля за отношенията между двете страни – Израел и България.

Нейно Превъзходителство каза, че държавата Израел приветства номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир, и че такова отличие би било много силно послание, от което човечеството днес се нуждае, за състрадание към страдащите и преследваните, и знаково за ролята на Църквата като фактор на мира и разбирателството между народите.
Двете страни се съгласиха, че омразата е най-ужасният враг на човечеството и осъдиха злото, което използва религията, като свое знаме, а същевременно потъпква всички ценности, които са скъпо достояние на нашата цивилизация.
„Огромно удоволствие е за мен да посещавам православните храмове и манастири в България” – сподели г-жа Ирит Лилиан, която има степен бакалавър по археология и древни култури, от Университета в Тел Авив.
По време на визитата тя бе придружавана от г-жа Иман Амаша, заместник-ръководител на мисията. В срещата взе участие и главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим.
 
Текст: Александра Карамихалева, Отдел "Връзки с обществеността"

Visits: 0

Skip to content