Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия за Сретение Господне

Браницки епископ Григорий и патриарх Неофит в храм Успение БогородичноНа 2 февруари, Сретение Господне, Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български оглави празничната св. Литургия в столичния храм „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха софийският викарий Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, протоиерей Лука Наплатанов – предстоятел на храма-домакин, протоиерей Йордан Илиев, свещеник Андон Софиин, протодякон Иван Петков и дякон д-р Деян Коруноски.

Прекрасните песнопения на клироса изпълняваха храмови певци и гости от хор "Св. Наум Охридски", водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.
Вдъхновена проповед произнесе отец Ангел Ангелов по време на свещеническото причастяване – за срещата на праведния старец Симеон Богоприемец с младенеца Иисус Христос, но и за нашата лична среща с Бога. За любовта, която ни дава надежда да вървим все напред – към Господа. "Всички ние, които живеем в събранието на Църквата, сме Богоприемници. Защото по всякакъв начин се стремим да бъдем участници в тази среща и да приемем в сърцата си Богомладенеца. Та любовта, която Той пръсва в целия този свят, да ни обдари и нас. И наситили се с тази любов, станали Богоприемници, спокойно да кажем, че сме Христови. А Христов е онзи, който през цялото време в живота си показва само едно – любовта си, любовта към ближния си, любовта дори към враговете си", каза софийският протосингел (пълен запис на словото му можете да видите по-долу). 
В края на богослужението отец Лука поднесе приятна изненада на Негово Светейшество – копие от страниците на регистъра, където е отбелязано св. Кръщение на патриарх Неофит (на 25.11.1945 г. )в същия този храм – "Успение Богородично". Българският патриарх и Софийски митрополит благодари на всички присъстващи за молитвеното съучастие на тази празнична богослужба, подчертавайки, че и самото Кръщение е една среща с Господа и пожела Бог да бъде с нас и да ни пази от всяко зло, от всяка беда, за да Му служим с ревност и да бъдем достойни за Неговото божествено присъствие сред нас.
 
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Соня Анкова
 
{youtube}yryKtFQjtAY{/youtube}

 
{joomplucat:65 limit=70|columns=3}

Visits: 2

Skip to content