Продължете към съдържанието

Света Литургия в столичния храм „Св. вмчк Мина“

В храм Св. МинаВ Неделята на Митаря и Фарисея (5 февруари), в столичния храм „Св.вмчк Мина“ беше отслужена света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий Султанов – протосингел на Западно и Средноевропейска епархия, в съслужение с протойерей Серафим Петров – предстоятеля на храма, и свещеник Петър Василев.

„Настана времето на Великия пост. Църквата не ни въвежда направо в това душеспасително време, а чрез известна подготовка, която се придобива в трите седмици преди настъпването му. Първата от тези три подготвителни недели, е Неделята на Митаря и Фарисея. В прочетеното днес на св. Литургия евангелие, в което се чете притчата за митаря и фарисея, св. Църква иска да ни покаже коя молитва е богоугодна и коя не е и заедно с това ни разяснява в какво се заключава тайната на нашето оправдание пред Бога. Тази тайна е смирението. Без смирение няма спасение" – каза Негово Високопреподобие в словото си! В своята проповед архимандрит Атанасий  насочи вниманието на всички присъстващи християни в енорийския храм, че в днешната  притча можем да открием гордостта и заслепеното чувство за праведност на единия и искреното покаяние на другия. Той призова всички да осъзнаем собствената си греховност и искрено да просим милост от Бога. 
След св. Литургия архимандрит Атанасий, в съслужение с председателя на храма протойерей Серафим Петров, отслужи панахида за 40 дни от кончината на Милчо Миленов, дългогодишен служител на Софийска света митрополия.
{joomplucat:68 limit=40|columns=3}
 

Visits: 1

Skip to content