Продължете към съдържанието

Панихида за 144-та годишнина от кончината на Васил Левски – йеродякон Игнатий

Панихида за йеродякон Игнатий в храм Св. СофияНа 19 февруари в старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия“ беше отслужено заупокойно последование в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, с молитвеното съучастие на Негово Светейшество патриарх Неофит и Мелнишки епископ Герасим, секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. С тях съслужиха десетки предстоятели на столични храмове, софийски свещенослужители и дякони. 

В края на панихидата с възпоменателно слово се обърна епископ Григорий – слово за „този, който отдаде живота си, за да я има свободата, да живеем в радост и надежда в скъпото ни Отечество – България“, за „апостолския път на свободата, който Левски извървя с иноческо дръзновение, осъзнал, че ако загуби, губи само себе си, но ако спечели – печели цял народ“. Негово Преосвещенство каза още: „Тази вечер ще запазим мълчание пред паметта на Левски. В минутата на тишина ние разбираме колко нужен ни е той днес. Нужна ни е неговата пословична честност, която е към всичко. Към приятелите си, към народното имущество, към народните дела, честност към свободата и вярата… и честност към Бога. Останал до края на земните си дни истински Христов последовател, отдал сърцето си на Бога, на Църквата и на народа си… Бог да го прости! Вечна и блажена да е паметта му!“
След богослужението в храма, литийно шествие, предвождано от дяконите и свещениците, се отправи към паметника на Левски. В него се включиха Негово Светейшество патриарх Неофит, епископите Григорий и Герасим, президентът на Република България г-н Румен Радев, вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, министър-председателят г-н Огнян Герджиков, министрите г-н Стефан Янев, г-жа Деница Златева и др., кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова, както и много граждани. Пред паметника на Апостола се проведе митинг-поклонение, като в програмата с много песнопения се включи ансамбъл „Аноним“, а тържествени слова произнесоха г-жа Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев и др. Официалната част завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника, който през целия ден беше място за поклонение на малки и големи родолюбиви българи.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:76 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content