Продължете към съдържанието

Софийска премиера на филма за св. Лука Кримски

Негово Светейшество на прожекцията на филма за св. Лука Симферополски„Главното в живота е да се прави добро на хората – ако не можеш да направиш голямо добро, направи малко добро”, това безсмъртно послание на св. Лука Кримски прозвуча и в София на представянето на новия филм за светеца, направен от журналиста Ангел Бончев.
Освен десетките християни, за да гледа филма дойде и лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който пък днес отбелязва четири години от възкачването си на патриаршеския престол

„Той не се страхуваше от нищо само и само, за да покаже добротата си – да спаси от тежестта на смъртта своите пациенти. През земния си живот той правеше много чудеса и Бог го прослави и след смъртта му, та да продължат тези чудеса, за да укрепваме във вярата си и да знаем, че в този свят, колкото и трудно да се чувстваме винаги имаме тази небесна защита, която можем да изпросим от тези просияли пред Божия престол, угодници Божии”, каза протосингелът на Софийска св. митрополия отец Ангел Ангелов.
Журналистът Ангел Бончев пък разказа за идеята на филма, посланието и най-вече личното му впечатление и усещане за св. Лука. Той сподели и вълнението от създаването, а и от самото представяне на този дивен светец. 
 
Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков

{joomplucat:27 limit=4}

Visits: 0

Skip to content