Продължете към съдържанието

Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

 

Поздравления за 4-тата годишнина от интронизацията на Българския патриарх НеофитНа 24 февруари 2017 г. се навършват 4 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По този повод в храм „Св. Марина“, разположен в двора на Софийската св. митрополия, бе отслужена св. Литургия от ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, и дякон Деян Коруноски, с молитвеното участие на Негово Светейшество и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим (секретар на Св. Синод на БПЦ) и Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит.

Клиросните певци бяха служители на св. митрополия, водени от секретарите г-н Ангел Младенов и г-н Андрей Касабов и митрополитския протодякон Иван Петков.
След св. Литургия беше отслужен благодарствен молебен, оглавен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. 
„Ясно разбираме колко е голяма, сугуба е отговорността на патриарха, който чрез своята обич е обхванал целият наш народ и клир, и чрез молитвите си изпросва за нас благоденствие от Господ Иисус Христос. В този момент звучат в мен думите на св. пророк Малахия, който казва: ‘А за вас, които благоговеете пред името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата, и изцеление ще има в лъчите Му, и вие ще излезете и ще се разиграете…’ Тази голяма радост да бъде винаги върху Вас. Защото Вие сте благоговеещият пред името Му и слънцето на Неговата правда винаги да е върху Вас, за да огрява с изцерителните си очи Вас, нашия народ и клира на Църквата. На много и благоговейни лета, Светейши владико! През тези четири години, които преминаха, показахте мъдростта си, добротата и тази христова любов, с която заливахте всички нас“, каза в приветствието си към патриарха отец Ангел.
Поздравления от името на служителите на Св. Синод поднесе Мелнишки епископ Герасим, а от името на служителите на Софийска св. митрополия – Браницки епископ Григорий. Негово Светейшество благодари на архиереите, клириците, певците и молещите се за прекрасната богослужба, за приветствията, поздравленията и пожеланията.
 
На многая и благая лета, Святейший владико!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 

{youtube}MNqjc7vTbYM{/youtube}

 
{joomplucat:78 limit=40|columns=3}

Visits: 0

Skip to content