Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в Кремиковската св. обител

joomplu:906На 25 февруари в храм „Покров Богородичен“ на Кремиковския манастир бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха протойерей Серафим Янев – ефимерий на св. обител, чипровският иеромонах Спиридон, сеславският свещеник Георги Младенов и протодякон Иван Петков.

Прекрасните песнопения бяха изпълнени от Светослав Цеков, Христо Христов и Симеон Симеонов.
Преди началото на светата Литургия за „четец и певец” на Българската православна църква бе постриган Ангел Захариев, преподавател в УАСГ.
С благословението на Видинския митрополит Дометиан, иеромонах Спиридон дари частичка от мощите на св. Харалампий Чудотворец, която ще остане на съхранение в Кремиковския манастир за молитвено поклонение, духовно укрепление и спасение на вярващите. Мощите бяха придружени и със сертификат, подписан от Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан.
„След още един ден ние сме призовани от светата Църква да се опростим един другиму, да прости всеки съгрешенията на своя ближен спрямо него и така очистени да влезем в попрището на Великия пост. Пост, който е за някои тежък, за някои – труден, но точната дума е „спасителен“… Защото това е време за покаяние, време за молитва, време за очистване от нашите вредни навици и грехове, и за едно осмисляне на нашия живот, за една оценка на това, какво сме изпълнили и какво не, от Божия закон. За да можем въоръжени с молитвата и поста, ние да се поправим, да станем по-добри. Очистени от греха да можем достойно да посрещнем и Празника на празниците – Възкресение Христово“, каза в словото си след светата богослужба Негово Преосвещенство. Епископ Григорий говори и за св. Хралампий, благодари за дарените мощи, поздрави духовниците и верните в храма и преподаде патриаршеския архипастирски благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.
 
Част от богослужението беше излъчвано на живо на фейсбук-страницата на манастира, сега също могат да се видят като видеозаписи.
 
Текстът и снимките са предоставени от Кремиковския манастир
{joomplucat:26 limit=36|columns=3}
 
 

Visits: 0

Skip to content