Продължете към съдържанието

Неделя на всеопрощението в столичния храм „Св. Неделя”

Простено - Прости!С тържественото вечерно богослужение на Неделя Сиропустна (26 февруари) в столичния катедрален храм „Св. Неделя” бе дадена и получена прошка от софийските архиереи во главе с Негово Светейшество патриарх Неофит, десетки столични свещеници и стотици миряни, като всички си пожелаха и лек и спасителен пост. Светата богослужба бе отслужена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, а песнопенията бяха изпълнявани от част от хора на софийските свещеници с ръководител иконом Кирил Попов.

По време на тържествената вечерня на всеопрощението Софийският митрополит и Български патриарх Неофит произнесе и коленопреклонната молитва на св. Ефрем Сириец: „Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смирение, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Да, Господи Царю! Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам своя брат, защото си благословен во веки веков. Амин”.
„Да простим и да бъдем простени, така щото с чисти души и сърца, освободени от всяко осъждане и егоизъм, достойно да изминем и през тази година пътя на светата Четиридесетница – до славния ден на Възкресението, към който е устремен и целият ни християнски живот в нашия свят, в който все повече властва безверието, който преживява може би най-дълбоката криза на общението и на любовта, и в който все повече се увеличават самотата и безнадеждността. Ние обаче продължаваме да имаме нашето взаимно в Господа общение в любовта, нашата непомрачена надежда и крепка вяра в изгряването на невечерния ден на светлината, на онази с нищо несравнима радост, която имаме само във Възкресението на Христа, в Неговата победа над смъртта и тлението“, отбеляза в словото си Негово Светейшество. „Нека радостта от дадената и получена прошка да ни съпътства и ни укрепва през цялото наше великопостно пътуване, та неосъдно и със запалени светилници да посрещнем и славното Христово Възкресение!“ каза в края на посланието си архипастирят на Българската православна църква.
Пълният текст на патриаршеското слово можете да прочетете тук.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
Видео: Соня Анкова
 
{youtube}zHay3-dc-7k{/youtube}
 
{joomplucat:79 limit=40|columns=3}
 
 

Visits: 0

Skip to content