Продължете към съдържанието

Трета част от покайния канон на св. Андрей Критски в София

Маркианополски епископ Константин чете третата част от Великия покаен канонНа 1 март в столичния храм „Преображение Господне“ бе отслужено Велико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Това великопостно последование беше изпълнено от Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин. На покайното богослужение молитвено присъстваха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, предстоятели на храмове и много столични свещеници.

Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена традиция от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.
В словото си в края на богослужението епископ Константин говори за греха и покаянието: „Най-тежкото престъпление, драги сестри и братя, в този живот… е помрачаването, унищожаването, или както св. Андрей Критски страшно го е казал – погребването на Божия образ в човека. Кое най-вече помрачава Божия образ в нас? Грехът! Нарушаването на Божиите свети заповеди, прегрешенията ни против Бога, против ближните, против себе си. Чрез греха дойде злото и смъртта, скърбите и страданията болестите и нещастията…“ Но Негово Преосвещенство припомни и два пътя за излизане от това състояние: „дълбокото разкаяние, осъзнаване на греховете и съкрушението за тях“ и „постоянната сърдечна молитва – Бог да се смили над нас и според голяма Си милост да ни помилва“. Пълната проповед на Маркианополския епископ Константин можете да чуете от видеозаписа.
 
Текст, снимки и видео: Мартин Митов
 
{youtube}bNaS1_wviPU{/youtube}
 
{joomplucat:73 limit=24|columns=4}
 

Visits: 4

Skip to content