Продължете към съдържанието

Четвърта част от покайния канон на св. Андрей Критски в София

Ставрофорен иконом Ангел Ангелов изпълни последната част на Покайния канонНа 2 март в столичния храм „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“ бе отслужено Велико повечерие с четвъртата, последна статия на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Последованието беше изпълнено от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия.
На покайното богослужение молитвено присъстваха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Преосвещените епископи Мелнишки Герасим и Браницки Григорий, предстоятели на храмове и много столични свещеници.

Песнопенията на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, с диригент иконом Кирил Попов.
Отец Ангел се обърна към изпълнилите храма столичани със слово за Великия пост – „време за възкачване, отделяне от всекидневието и навлизане в нещо чудно“. „Великият пост е четиредесетдневна Пасха, преминаване през своеобразието на великопостните недели в по-високо и по-високо духовно състояние, за да достигнем до оная най-желана, сияйна и Христова Пасха. Ние сме на път забързани, понесли мислите си… за да разкрием собственото си преобразяване – преобразяване, което е реално чрез силата на молитвите. Колко хубаво е сега, когато събранието на Църквата е в обща молитва. Колко чудни са тези вечери, в които бяхме заедно, обляни от молитвения плам, и покайно чувство е обхванало цялото ни естество… Леки и спасителни дни на светата Четиридесетница и Бог да е с нас в нашите молитви! Амин“, каза софийският протосингел в края на богослужбата.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:90 limit=30|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content