Продължете към съдържанието

Браницки епископ Григорий отслужи първа статия на Богородичния акатист

Браницки епископ ГригорийВ първата петъчна вечер на Великия пост, на 3 март в софийския катедрален храм „Св. Неделя“ съборно бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и първата част от Богородичния акатист. Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. Молитвено участие в богослужението взе Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин.

Песнопенията на акатиста, както и на молебния канон бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.
След края на последованието епископ Григорий се обърна към благоговейните вярващи със слово за Пресветата Божия Майка и посветения на нея акатист: „Цели 11 века благочестивият ни народ в свобода и робство отправя благодарността си и изразява надеждата си във въплатения Син Божи и родилата Го Майка – Поборницата Воевода, Небесната закрилница на всички онеправдани, гонени, отхвърлени и обуреваеми. Ние сме благодарни на строителите на богослужебния ни живот, че са запазили за нас този шедьовър, за да можем с най-отбрани думи да възпеем Богомайката, да я молим да се застъпи пред Христа Бога да укроти страстите, да даде разум на неразумните, да умъдри тези, които е призвал да водят народите – да има мир, радост и щастие по цялата земя. И тази вечер потърсихме с молитва Пресветата Дева като застъпница и наша Помощница и Скоропослушница. Песенно възгласихме ‚Радвай се‘ – думи от приветствието от благовестието на архангел Гавриил – ‚Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените‘… През Великия пост ние имаме по-голяма нужда от духовна подкрепа в борбата против злото, греха, порока и изкушенията. И я търсим, и я получаваме от Божията Майка. Тя е наша най-бърза помощница и ходатайка пред Божия Престол. Затова и в светата Църква чрез акатиста я призоваваме по време на тежката борба със злото в нас и около нас, та подкрепени от Великата Победителка на човешките врагове да можем и ние да удържим победа над плътта и страстите, над лошите чувства, мисли и желания, над внушенията и изкушенията… да вървим все напред и нагоре към върха на Съвършенството…“
 
Според църковния устав Богородичният акатист се чете на повечерието в първите четири петъка на Великия пост по „статии“, т.е. разделен на четири части (по три кондака и икоса). В петък на петата седмица се чете целият Акатист. Следващото съборно изпълнение на последованието ще е на 10 март в храм „Покров Богородичен“.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:122 limit=24|columns=4}

Visits: 0

Skip to content