Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Марина“

Патриарх Неофит и епископ Герасим след богослужениетоНа празника на св. Герасим Йордански (4 март), който тази година съвпадна с Тодорова събота, Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, отслужи празнична св. Литургия в митрополитската църква "Св. Марина" в София. Богослужбата бе извършена с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие.

На епископ Герасим съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, йерей Васил Танев и дякон Христо Пашов. В богослужбата молитвено се включиха и десетки християни. А за поклонение бяха изложени мощите на св. Теодор Тирон.
Епископ Герасим в края на богослужбата каза, че днешният ден е особено важен за християните, защото много от тях се причастяват за първи път от началото на Великия пост. Каза още, че тайнствата са дадени на всички ни, та да се ползваме от тях и да участваме в тях. "Те са до края на света и винаги ще можем да се ползваме от тях за спасение на душите си", поясни владиката. След многолетствието епископът бе поздравен за именния си ден от Негово Светейшество и дошлите в храма миряни.
 
Още снимки може да видите на официалната страница на Св. Синод на БПЦ.
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков и Божин Дончев
 
 

Visits: 1

Skip to content