Продължете към съдържанието

Слово-отговор на новоизбрания Врачански митрополит Григорий

Слово-отговор на Врачанския митрополит Григорий. Снимка: Ангел КарадаковВаше Светейшество,

Ваши Високипреосвещенства и Преосвещенства,
всечестни отци, възлюблени в Господа братя и сестри,
 
Днес, прославяйки Всеподателя Бога, за Неговата велика милост към мене, недостойния, аз стоя пред Вас, богомъдрите Архипастири на родната ни св. Църква, за да приема на плещите си тежкия, но благодатен товар на митрополитското служение.

Богу е било угодно да призове чрез Вас, Архиереите, членове на Светия Синод, мен, най-последния от епископите, към това ново, високо-отговорно поприще, което до известна степен ме смущава, но чувам гласа Господен, Който казва: „игото Ми е благо, и бремето Ми леко” ( Мат 11: 30), и още; „не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах” (Иоан 15: 16). Тези думи на нашия Господ Иисус Христос – Промислител говорят, че в света нищо не става случайно, а се управлява от Божия промисъл. Убеден съм, че именно този Божи промисъл днес ме призовава да се трудя на Неговия виноград в богоспасаемата Врачанска епархия.
Много и различни чувства изпълват сърцето ми в този момент – чувства на благодарност и радост, но и на страх Божи, защото съзнавам колко отговорно и трудно е митрополитското служение, особено имайки пред себе си живота и многобройните трудове на блаженопочиналите, достойни и усърдни в делата си йерарси на Врачанския митрополитски престол – Константин, Климент, Паисий и приснопаметният митрополит Калиник. Йерарси, който са посветили живота и трудовете си на Бога и Църквата, в борба за отстояването на истините на Православието, разпространяването на словото Божие и възхода на родната ни св. Църква. Това ме задължава много и ме подтиква към подражание и саможертва.
Пред мен стои богоозареният лик на просиялия в святост Софроний, епископ Врачански, чиято памет родната ни Църква тържествено отбеляза във вчерашния ден. Един мъдър и ревностен светител, книжовник и учител на нашия народ, последовател на свети Паисий Хилендарски и помощник и утешител на своето паство в най-тежките години на робство и страдание.
Не мога да забравя думите на моя небесен покровител св. Григорий Богослов: „Управлението и ръководенето на човешките души е изкуство на изкуствата и наука на науките”. От днес нашият Господ Иисус Христос възлага върху ми грижата и отговорността за душите на всички човеци във Врачанска епархия. Затова усърдно, в молитва, ще призовавам светия отец, дивния учител на Църквата да ходатайства пред Божия престол за успеха на моето служение, та подкрепен от великата Божия благодат да се потрудя за запазване и разпространение на св. Православие, да се постарая за благоустройството и благоукрасяването на храмовете и манастирите в поверената ми от Бога епархия и да се погрижа за духовното израстване и просветата на цялото православно изпълнение и особено на децата и младите хора.
Именно затова, смирено моля Вас, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, за Вашите молитви и подкрепа занапред, когато ще бъда редом с Вас като член на Светия Синод на БПЦ.
В този ден, когато величаем личността на преподобния наш отец и светител Григорий Палама, този, който с боговдъхновението си обхвана творчеството на множеството свети отци, за да ни даде цялостното учение на Православната ни Църква, който примири противоположности и стигна висините на богословието, в този паметен за мене ден изказвам своята синовна благодарност към Вас, Ваше Светейшество, Предстоятеля на родната ни св. Църква, за Вашата отеческа любов и доверие, проявени към мое смирение, не само днес, а и през цялото Ви архипастирско и първосветителско служение и особено във времето, когато бях Ваш викарен епископ и помощник в свещенослужението и управлението на богохранимата Софийска епархия.
Признателен съм и на Вас, Архиереите на светата ни Църква – митрополитите, членове на Светия Синод, за проявената към мене братска любов и доверие, избирайки ме за Ваш съработник на Господнята нива.
Благодарен съм на епархийските избиратели от светата Врачанска епархия, които със своя вот изразиха желанието на клира и Божия народ да бъда техен архипастир, което ме задължава да оправдая тяхното доверие, да отстоявам истините на светата Православна вяра, за всички да бъда добрия пастир, който полага душата си за словесното Христово стадо и да се представя пред Църквата образец: „в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1 Тим. 4:15).
Благодаря на всички клирици и служители в Софийска света митрополия за времето, в което работихме съвместно в доброто сътрудничество, разбирателство и любов в Христа. Благодаря на всички клирици, монаси, монахини, миряни, които през цялото време на моя живот са ме подпомагали и подкрепяли, както и на моите родители и сродници.
Благодаря на Негово Светейшество, блаженопочиналия Български патриарх Максим, който ме прие с любов за свой протосингел в Софийска света митрополия и ме предложи на вниманието на Светия Синод за епископска хиротония. 
С топла обич благодаря на моя духовен отец, приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил за всичко, което направи за мен, приемайки ме за послушник в Неврокопска епархия, възлагайки върху ми ръце и въвеждайки ме във всички степени на църковната иерархия. Но най-вече за неговите бащинските грижи и любов, проявени към мен в стремежа си да ме подготви за достойно служение „церкви и отечество на пользу“.
Моля се Бог да упокои душите им в селенията на праведните и вярвам, че те са тук, сред нас, на това църковно тържество.
Благодаря на всички вас, възлюбени в Господа, отци, братя и сестри, които дойдохте от близо и далеч да вземете молитвено участие в светата богослужба и духовно да ме подкрепите. Не преставайте и занапред да отправяте молитви към Всеподателя Бога за мен, защото ще са ми по-необходими от всякога, за да бъда достоен служител на всеблагия Бог, прославян в три Лица: Отец, Син и Свети Дух, Комуто слава и величие во веки. Амин!
 
 
 

Visits: 0

Skip to content