Продължете към съдържанието

Поклонение за празника на св. Четиридесет мъченици във Врачешкия и Кремиковския манастир

Поклонниците в Кремиковския манастир

На 9 март 2017 г. се проведе второто поклонническо пътуване, организирано от Поклонническо–просветния център „св. Йоан Рилски” към Софийската света митрополия, заедно с Енорийския храм „Света Богородица – Живоприемен източник” в кв. „Подуяне”. Пътуването се състоя по повод празника на Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици” (Ловчанска епархия). Поклонниците, водени от свещ. Петър Симеонов от храма „Св. Богородица” в Подуяне, тръгнаха в ранни зори от София и успяха да пристигнат във Врачешкия манастир по време на четенето на „часовете”. Преждеосвещената св. Литургия, свързана с вечернята, бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим. В светата Богослужба взеха участие архимадрити, свещеници и дякони от три епархии: Ловчанска, Неврокопска и Софийска. Църковните песнопения прозвучаха и от двата клира, като на десния пяха монахините и послушничките от Врачешкия манастир и дошлите за празника монахини от Гоцеделчевския манастир „Света Богородица – Живоприемен източник”, а на левия клир – свещеници, монаси и певци от трите епархии и от „Зографския манастир” на Света Гора.

Поклонниците от София взеха молитвено участие в светата Богослужба и водосвета, който бе извършен от двамата митрополити пред входа на манастирския храм. Мнозина се причастиха. Присъствието на толкова много духовници: двама митрополити, трима архимандрити, множество свещеници и трима дякони, както и общата радостна атмосфера създадоха особено благоговейно чувство на благодарност към Бога и неговите свети угодници.

Поклонниците успяха да целунат и да се помолят пред чудотворната икона на Св. Богородица (XVII в.), която се съхранява в манастирския храм, както и пред частицата от мощите на един от светите Четиридесет мъченици, поставена пред нея в специален реликварий. Чудесата, които Божията майка извършва по молитвите на покланящите се пред нейната чудотворна икона в манастира са многобройни. Всеки, който пристъпи с вяра, искрена молитва и покаяние за греховете си получава помощ от Всемилостивия Бог, по застъпничеството на Пречистата дева Мария.

След светата Богослужба бе раздаден празничен корбан в трапезарията и в манастирския двор. Сестрите се бяха погрижили с голямо внимание празникът на манастира да бъде усетен от всички гости на светата обител. Сестринството на Врачешкия манастир е впечатляващо по броя на монахините и послушниците, и висота на духовния живот. Строго се съблюдават изпълнението на монашеското правило и манастирския устав, за което стриктно се грижи игуменията на манастира – майка Касиана.

В ранния следобед автобусът с 47-те поклонници от София потегли от Врачешкия манастир в посока Кремиковци, като по пътя о. Петър продължи беседата за поста, която бе започнал по пътя към Врачеш, като разказа и историята и на Кремиковския манастир. Той носи името на великия Христов воин и Божи угодник св. Георги Победоносец и е един от най-стойностните средновековни паметници на културата на Балканите. Разположен е в южните склонове на Стара планина, на около 3-4 км. северно от столичния квартал „Кремиковци”, в местността „Градището”. Светата обител е изграден върху голяма полукръгла скалиста тераса, от която в хубаво време се открива прекрасна гледка към софийското поле. Заедно с още десетки църкви и манастири в Стара планина и Витоша той е част от т. нар. „Софийска света гора”. По време на османското господство манастирът е играл ролята и на важен книжовен и културен център за населението от Софийско. Там били направени преписите на много богослужебни книги. След мъченическата смърт на св. Георги Софийски Нови, част от светите му мощите били пренесени и се пазели в манастира повече от 300 години.

Освен средновековния храм „св. Георги Победоносец” в манастирския двор се намира и храмът „Покров на Пресвета Богородица”, построен в началото на XX в. Те са заобиколени от игуменарница и жилищни сгради. За манастира се грижи о. Серафим Янев, а през лятото там се организират детски лагери за деца от Софийската епархия. 

Поклонниците от София бяха посрещнати изключително любезно и имаха на разположение цели два часа и половина, за да разгледат двата манастирски храма, да се помолят за здраве и да запалят свещички. В края на престоя си в светата обител те бяха почерпени в манастирската трапезария от служителките на светата обител с постни сладки, кафе и чай. Точно в 18 ч. поклонниците потеглиха от манастира в посока София, с изпълнени с благодарност към Бога сърца и души. В края на пътуването о. Петър пожела на всички „в периода на поста да успеем да приведем себе си в телесен и душевен порядък и да се подвизаваме повече в божествената добродетел на молитвата, която е проводникът, който ни съединява с Бога и благодатта на Светия Дух. 

Нека Христос помага на всички ни в пътя на любовта и Богопознанието!

 

Текст и снимки: Свещ. д-р Петър П. Симеонов

 

Следващото пътуване, организирано от Поклонническия център е на 1 и 2 април до Неа Карвали – вижте повече информация на сайта.

{joomplucat:129 limit=40|columns=4}

 

Visits: 0

Skip to content