Продължете към съдържанието

Маркианополски епископ Константин отслужи трета статия на Богородичния акатист

Маркианополски епископ КонстантинВечерта на 17 март през третата седмица на Великия пост, в столичния храм „Рождество Богородично“ съборно бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и третата част от Богородичния акатист. Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин. Молитвено участие в богослужението взе Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, столични свещеници и дякони.

Песнопенията на молебния канон, както и на Акатиста бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.
След края на последованието епископ Константин се обърна към многобройните вярващи в храма със слово за Пресвета Богородица: „Няма православна служба без нейната похвала! Няма православна църква без нейната св. икона! Няма православна молитва без нейната просба!… По-чиста от херувимите и несравнено по-славна от серафимите – тя е наша радост, тя е нашият Покров, тя е нашата Майка. Трябва да знаем, че тя е и наша застъпница, ходатайка и спасителка на душите ни. Без Божията благодат и молитвите на св. Богородица не можем сами да добием спасение…“
 
Според църковния устав Богородичният акатист се чете на повечерието в първите четири петъка на Великия пост по „статии“, т.е. разделен на четири части (по три кондака и икоса). В петък на петата седмица се чете целият Акатист. Следващото съборно изпълнение на последованието ще е на 24 март в храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“ в кв. Подуене.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:166 limit=24|columns=4}

Visits: 1

Skip to content