Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит прие посланика на Ирландия

Посланик Майкъл Форбс и патриарх Неофит. Снимка: Ангел КарадаковНа 23 март Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом Негово Превъзходителство Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България. 
"Това не е просто посещение от любезност и протоколна необходимост, а е продиктувано от моето уважение към Българската православна църква и нейния предстоятел и желанието да науча повече за нея" – каза посланик Майкъл Форбс на срещата.

„Българската православна църква заема важно място в нашата държава от самото ѝ зараждане, тя винаги е била вярна опора на своя народ, нейният авторитет укрепва през вековете” – каза Негово Светейшество на своя гост. В отговор на проявения интерес, патриарх Неофит изтъкна, че отношения между Църквата и държавата у нас са традиционно добри и днес БПЦ не само има свободата да изпълнява своята народополезна мисия, но и се радва на подкрепата на светските власти при изграждането на храмове и стопанисването на паметниците на културата. „Наближава светлия християнски празник Възкресение Христово, когато, както при всички значими поводи, духовенство, светска власт и благочестив народ ще бъдем заедно в храма” – заключи той.
В хода на разговора г-н Форбс запозна патриарх Неофит в основни линии с историческото и съвременното положение на Ирландия и приоритетите в своята дипломатическа дейност в България.
Срещата, в която взеха участие и Врачанският митрополит Григорий и Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, премина сърдечно, в дух на взаимен интерес и разбирателство.
 
 
 

Visits: 0

Skip to content