Продължете към съдържанието

Софийският протосингел отец Ангел Ангелов отслужи четвърта статия на Богородичния акатист

Ставрофорен иконом Ангел АнгеловВечерта на 24 март през четвъртата седмица на Великия пост, в навечерието на Благовещение, в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“ съборно бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица и четвъртата, последна част от Богородичния акатист. Последованието бе предстоявано от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия. В съслужение с него бяха много столични свещеници и дякон Васил Асенов.

Песнопенията на вечернята, молебния канон, както и на Акатиста бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.
След края на последованието отец Ангел се обърна към преизпълнилите храма вярващи със слово за празника на Пресвета Богородица и неговото описание в Св. Писание: „…В онзи страшен момент, тогава когато тя е под Кръста, където се е въздигнал нейният Син – Той е в страданието Си, и тя изживява това страдание. Тогава наистина меч ще прониже душата ѝ. И именно там, във въздигналия се кръст, Той предава своя най-обичан ученик именно на нея – тя да му бъде майка. Цялата тази образност говори само за едно – че оттук нататък тя е майка на всеки един, който е обикнал нейния Син. Тя е майка на цялото човечество. Тя е новата Ева. Защото Богородица постоянно се моли именно за нас, за нашите желания, за нашата невъзможност по някой път да постигнем дори в материалното, за онова, което ни ограничава в този свят и разбира се, за това да имаме все повече и повече любов… В утрешния ден да се зарадваме и да чуем тази Блага вест. Защото Словото стана плът. И това е великата тайна на благочестието – сам Господ Иисус Христос дойде сред нас, за да разбие всяка една религия и да даде възможността на всеки един от нас да живее нов живот, живот в Христа“ (пълния текст може да чуете на видеозаписа по-долу).
 
Според църковния устав Богородичният акатист се чете вечерта в първите четири петъка на Великия пост по „статии“, т.е. разделен на четири части (по три кондака и икоса). Следващото съборно изпълнение ще е на 31 март в софийския катедрален храм „Св. Неделя“, когато целият Акатист ще бъде прочетен от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видеозапис: Соня Анкова
{youtube}hy_VnpMyMzM{/youtube}
{joomplucat:275 limit=20|columns=4}
 
 

Visits: 0

Skip to content