Продължете към съдържанието

Патриаршеска св. Литургия за Благовещение

Патриарх Неофит в храм Св. София за БлаговещениеНа 25 март – празника Благовещение, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Златоустова св. Литургия в столичния старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия“. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия и предстоятел на храма-домакин, архимандрит Теофан Динев, ставрофорен иконом Василий Сарян, иконом Стефан Пешев, иконом Веселин Арнаудов, протоиерей Лука Наплатанов, свещеник Васил Танев, протодякон Иван Петков и дякон д-р Деян Коруноски.

Светото Благовещение е главен празник на софийския храм „Св. София“ – на български „Премъдрост Божия“. Божията Премъдрост е Второто лице на Светата Троица – Бог-Слово, т.е. Иисус Христос. В деня на светото Благовещение архангел Гавриил възвестява, че Божията премъдрост идва сред човеците, за да заживее сред нас. Не случайно на патронната икона на храма е изобразена и сцената на Благовещението.
По време на свещеническото причастяване проповед за празника произнесе отец Ангел: „В този ден бе другата тайна, понесена от една девойка върху крехките й рамене, за да изкаже и да се откаже от собствената си воля и да възприеме възможността всички ние – човечеството, да бъдем спасени. Това е тайната, когато Бог-Слово – Божията Премъдрост, дойде, за да заживее сред нас, за да ни покаже чрез собствения Си пример и да ни даде възможността един ден да бъдем в Неговото Царство… Днес е денят на Благата вест – когато смирената девойка заяви пред ангела, че ето тя ще бъде рабинята Господня. Т.е. човечеството ясно изказа, че е готово да поеме своя кръст и да придобие отново онова, което му беше обещано още при създание мира. Че то, като венец на Божието творение, ще има възможността чрез собствената си воля да определя собствената си съдба. А тази съдба оттук нататък ще бъде свързана с Бога. Затова и в този ден величаем образа на света Богородица – оная малка Мария, която чрез отказа си от най-ценното, от личната си воля, възприе и спасението на човечеството. Много ясно трябва да кажем едно – това, че Бог пожела и дойде сред нас беше едната част от спасителния план. Другата беше предоставена в ръцете на един човек, именно най-охристовения и най-оличностения – светата Богородица. Оная, която прие в себе си и понесе Несъвместимия… Оттук нататък Той да възраства между нас, да бъде Богочовекът, да разкрие пред нас истинската си човешка същност и разбира се, истинската Божествена. Да ни спаси и чрез собствената Си смърт да погуби смъртта…“
В края на св. богослужба патриарх Неофит поздрави всички, които приеха светите тайни и всички празнуващи този светъл празник. „Света Богородица е заслужила да бъде майка на Спасителя. Нека да бъдем и ние с добър стремеж към съвършенство, да постигнем онова, което св. Богородица е постигнала със своя чист живот и заслужила небесната радост, която възвестила: Радвай се, благодатна, Господ е със тебе!“, каза първойерархът на Българската православна църква.
 
Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност:
Синът Божи става Син на Дева и Гавриил благовества благодатта;
затова и ние с него да извикаме към Богородица:
Радвай се благодатна, Господ е с тебе!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:277 limit=60|columns=4}

Visits: 0

Skip to content