Продължете към съдържанието

Омбудсманът Мая Манолова даде старт на „Великден за всеки“ II с благословията на патриарх Неофит

1С молебен за успех и благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит стартира второто издание на кампанията „Великден за всеки“ под патронажа на омбудсмана Мая Манолова.
И тази година правителството отпуска по 40 лева допълнително на тези, които получават пенсии до 314 лева. Хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг ще бъдат подпомогнати от кампанията. Така и тази година преди светлия християнски празник ще се набират средства и храни за възрастните хора, които няма да получат великденска надбавка.

2 Омбудсманът Мая Манолова даде старт на кампанията и припомни, че миналата година са събрани дарения за 1 милион лева в пари и храни. С парите във вид на ваучери, на стойност 20 лева, 33 000 пенсионери пазаруваха в 5000 обекта в цялата страна. Тази година ваучерите отново ще бъдат в този размер и с тях отново ще може да се пазарува в 5000 обекта в страната.
„Изключително съм развълнувана за това, че за втора поредна година всички ние, приятели и съмишленици, продължаваме кампанията „Великден за всеки“. Тя е насочена към най-уязвимите, към нашите майки и бащи, към нашите баби и дядовци, към добрите хора в България, да дарим за великденската трапеза на българските пенсионери, така че да няма гладни хора на големия християнски празник“, каза омбудсманът.
Манолова посочи, че инициативата „Великден за всеки“ е надградена  с друга –  за ДДС върху дарените храни и след много усилия от страна на институцията и с подкрепата на целия хранителен бранш, в края на миналата година това стана факт.
3„Така решихме да подкрепим производителите на храни, които са готови да проявят милосърдие. Но проблем има и аз няма да го крия – приетият законов текст досега е мъртъв, защото три министерства не са си свършили работата, не са изготвили подзаконовите нормативни актове. Така че една от целите на кампанията ще бъде да упражним натиск върху тези три министерства да си свършат работата до края на месец март, за да Възкръсне законовият текст за даряване на храни и да има повече хранителни дарения в навечерието на големия християнски празник – Великден“, подчерта Мая Манолова.
Тя благодари на лицата на кампанията – Миро, Криско, Анелия, Николина Чакърдъкова, баскетболният треньор Тити Папазов, актьорите Деси Бакърджиева и Тончо Токмакчиев. Омбудсманът изказа специална признателност и на партньорите на инициативата – лично на Негово Светейшество патриарх Неофит и Българската православна църква, на Българския червен кръст, на Българска хранителна банка, на Столична община и зам.-кмета Дончо Барбалов, на ректора на УНСС проф. Стати Статев и на студентите от ВУЗ-а, на доброволческите организации – НАРД и Национално сдружение „Младежки глас“, на „Български пощи“ ЕАД, на НОИ, на печатница „Алианс Принт", на „Ред Девил Кетъринг", на Мариана Кукушева, председател на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, на фирмите от хранителния бранш, на хранителните вериги  Кауфланд, Промаркет, Билла, Лидл и др.
4„Благодарим на всички, които отделиха от времето си, за да бъдем заедно. Знам, че имате и други неща, които да правите, но това, което се случва в момента тук, то е добро, има правилни неща. Ще ви кажа защо съм с телефон в ръката – Вие знаете предполагам номера 1255 – това е номерът, на който може да изпратим SMS. Трябва да подкрепяме нашите майки и бащи, нашите родители, възрастните хора, благодарение, на които ние имаме живот. Да им покажем, че сме благодарни чрез тази кампания, която се казва „Великден за всеки“. Аз мечтая да има много повече кампании като тази, но към момента тя е една единствена, за което безкрайно много благодаря на омбудсмана ни г-жа Мая Манолова“, обърна се Миро към събралото се множество пред храма.
5„Подкрепям за втора поредна година тази благородна кампания, естествено, защото това е нещо хубаво, но и защото изпитвам дълбоко уважение към по-възрастните хора, затова че те са били основният двигател за нас по-младите и когато сега те имат нужда от подкрепата на обществото, аз смятам, че всеки един млад българин би трябвало да бъде насреща. С моята популярност и с нещата, с които мога аз да помогна на тази кампания съм 100% зад нея. Както г-жа Мая Манолова каза, от миналата година имаме много добри резултати, надявам се тази да имаме още по-добри“, каза Криско.
„Искам да благодаря на омбудсмана Мая Манолова, на всички, които участват в кампанията, на всички гости, които са тук. За мен е чест и удоволствие. Аз съм от хората, които помагат на близките си, но има хора, които на празничния ден няма да са толкова щастливи, няма да могат да посрещнат нуждите си по начина, по който биха искали, затова моля и призовавам всички българи да помогнат, да направят техния ден по-светъл, по-щастлив, по-празничен. Моля, помогнете на SMS 1255“, призова Анелия.
6„Радвам се, че начинанието от миналата година ще го превърнем в традиция, защото миналата година закъсняхме, но с много усилия успяхме да поставим резултат, който доказва, че всичко, което е свършено миналата година е за добро. Освен финансовите резултати, безспорно вниманието към тези хора е някакъв вид топлина. Като човек от спорта, единственото нещо, което мога да си пожелая, е резултатът да бъде много по-добър от предишния“, взе думата и Тити Папазов.
„Много ми е приятно, че отново сме заедно и даваме старт на тази кампания. Така или иначе тя по своему е успешна, защото се превърна в традиция. Мога да кажа, че едно такова начало, каквото беше миналата година, в момента е два пъти по-бляскаво, два пъти по-добро и се надявам резултатите, които ще постигнем да бъдат наистина доста по-големи“, включи се и актьорът Тончо Токмакчиев.
7„С  готовност подкрепяме за втори път кампанията на омбудсмана на РБ г-жа Мая Манолова. Ние се постарахме тази година да прибавим още няколко възможни форми за дарения, а именно онлайн международна дарителска платформа и стационарен телефон“, каза зам.-генералният директор на БЧК Василка Каменова.
„Приветстваме инициативата и благодаря на г-жа Манолова за куража при все още нелеката данъчна среда за втори път да стартира тази кампания. Аз съм убедена, че с общите ни усилия тя ще е само началото Великден да стане всеки ден, защото ще припомня важните числа – 670 000 тона храна разпиляваме годишно. Ако държавата си свърши работата и направи закона работещ, половината от тази храна ще спасим, а нуждаещите се хора ще получават поне по две порции храна всеки ден“, призова Цанка Миланова – изпълнителен директор на Българска хранителна банка.
Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева обеща да бъдат дарени три пъти повече козунака в сравнение с м.г., когато бяха раздадени 150 000.
„Идеята е да споделим Великден, защото няма нищо по-добро от това да подариш радост и най-важното – топлината на истинската храна на този, който се нуждае от нея“, каза тя.
Младежки хоров състав за старинна музика към Националната гимназията за древни езици и култура с диригент Даниел Иванов пя акапелно, а малките изпълнители от Националния дворец на децата Иванина Вълкова и Кристиян Каменов зарадваха публиката с песента „С днешна дата“ на Орлин Горанов и Кристина Димитрова.
Тази година кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст (БЧК)   

{youtube}h63XozLYbrc{/youtube}


{youtube}btREPxLpgZg{/youtube}


{youtube}0XvmQ8ab3Zc{/youtube}

        IBAN: BG53UNCR70001522802795

        Банков код: UNCRBGSF

        Или със SMS 1255 –  на стойност 1 лев, освободен от ДДС

        На стационарен номер 0900 5 1255 на стойност 1 лев, освободен от ДДС

        Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК –  www.redcross.bg

        На Интернет платформата AMMADO –  https://www.ammado.com/nonprofit/bulgarianredcross/statement

Visits: 0

Skip to content