Продължете към съдържанието

Дяконско ръкоположение в столичния храм “Св. Андрей Първозвани”

Мелнишки епископ ГерасимНа 1 април – Акатистна събота, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм "Св. Андрей" Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод ръкоположи в дяконски чин Георги Николачков.

В светата служба участваха столични свещеници воглаве с предстоятеля на храма протойерей Стилиян Табаков. Новоръкоположеният дякон Георги Николачков е роден на 12 януари 1978 г. в с. Самораново, община Дупница. Завършил е Химикотехнологичния и металургичен университет в София, а през 2012 г. завършва и паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", като понастоящем е възпитател в духовното училище.
След ръкоположението Мелнишкият епископ се обърна със слово, в което каза, че за да се подвизава човек, то "той трябва да се отрече от себе си. Това е направила св. Мария Египетска – отрекла се от себе си. До голяма степен това е направила и Св. Богородица, когато се съгласила и казала на св. арх. Гавриил: "нека ми бъде според думата ти. Ето рабинята Господня". В този момент Св. Богородица се отказала от себе си като човек. Отказала се от своя земен живот и от това, което тя би могла да преживее и придобие на земята, за да стане хранилище на Св. Дух и да се удостои да роди Сина Божи, който да стане един от нас и да живее с нас, та днес всички ние да се наричаме християни".
Епископ Герасим каза още, че сърцата на всички са изпълнени с голяма радост, защото в първата степен на свещенството бил възведен новоръкоположеният дякон Георги Николачков. "Обръщам се към него, като му пожелавам много благодатни сили от Господа и Св. Дух да бъде всякога с тебе, отче, за да те подкрепя в нелекото служение и дяконско, и свещеническо. Вярно да преподаваш Словото на Иисус Христос, защото Той Си придоби тази Църква на земята със Своята кръв", каза още епископ Герасим.
Тържественото богослужение завърши с водосвет, който по традиция се извършва на всяко първо число от месеца в столичния храм "Св. Андрей Първозвани".
 
Текст и снимки: Ангел Карадаков, редактор на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП
 
{joomplucat:281 limit=12|columns=4}

Visits: 0

Skip to content