Продължете към съдържанието

В София се проведе практическа конференция, посветена на поклонничеството в Южна Италия

IMG 4192С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх  и Софийски митрополит Неофит на 4 април (вторник) в Руския културно-информационен център се проведе практическа конференция, посветена на организирането на поклоннически пътувания до светините в Южна Италия.

В конференцията участваха предстоятелят на Руския храм-подворие „Св.Николай“ в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, ръководителят на Поклонническия –просветителски център към Софийска митрополия протойерей Стилиян Табаков и Сергей Лапеко, православен екскурзовод от гр. Апулия.

На събитието присъстваха главният секретар на Св. Синод на БПЦ Мелнишки еп. Герасим, съветника на Руското посолство у нас  В.И. Гусев, ръководителят и представител на  Руското  сътрудничество в България  П.В. Журавлев и др.

С встъпителни думи започна архимандрит Филип, предстоятел на Руския храм –подворие “Св. Николай Мирликийски“, който представи гостите на форума и разказа накратко за опита, който вече има в организирането на поклонническо пътуване от България до мощите на св. Николай.

Като ръководител на Софийския поклоннически център отец Стилиян нарече поклонничеството: „Пътуваща църква“ и разказа за целите и задачите , които стоят пред организаторите на  столичния център.

Той изрази надеждата за добро сътрудничество с представителите на Руската църква в Бари, което да даде възможност на повече български християни да се запознаят със светините в  Южна Италия.

В хода на конференцията бе показан кратък филм за Руското подворие в гр. Бари и снимков материал, посветен на светините в провинция Пулия и Южна Италия.

Протоиерей Андрей Бойцов разказа на присъстващите за историята и настоящето на Руския храм, посветен на св. Николай и презентира поклонническа разходка из Южна  Италия. Като професионален гид Сергей Лапеко запозна присъстващите и показа на видео-стена пещерните храмове и манастири на Апулия.

След официалната част отец Андрей дълго време раздаваше нагледни материали и разговаряше със заинтригуваните миряни. С пожелание за нови срещи и успешни пътувания се разделиха представителите на Българската и Руската църква.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}4-04-2017{/gallery}

Visits: 0

Skip to content