Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и офикия за Лазарова събота

Мелнишки епископ Герасим и иконом Лазар Георгиев

На 8 април, когато Православната църква празнува Лазаровото възкресение, с благословията и молитвеното участие на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. вмчк Георги“ в квартал Горубляне на столицата беше отслужена празнична св. Литургия. Св. богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, председателят на храма-домакин протоиерей Лазар Георгиев, протоиерей Борис Петров, свещениците Петър Петров, Иван Христов, Симеон Змейков и Васил Танев, както и протодякон Иван Петков.

Клиросните певци бяха водени от г-н Светослав Цеков.
Лично Негово Светейшество патриарх Неофит отличи с офикия „иконом“ предстоятеля на горублянския храм отец Лазар Георгиев, като му пожела напредък и все така достойно служение на св. престол и на св. ни Църква. Епископ Герасим пожела на новия иконом крепки сили – както духовни, така и физически, така че вярно да проповядва Словото Божие, да бъде близо до своето паство, до хората от енорията, като подчерта, че всяка награда, освен голяма радост, е и отговорност. 
В словото си след св. Литургия Мелнишки епископ Герасим се спря на евангелския разказ за възкресението на Лазар: „Мнозина, дори и иудеи, събрани на това място, виждайки това дивно чудо, повярваха в Иисус Христос. И на следващия ден тези хора го посрещнаха в Иерусалим – като цар и Господ… Това е третият път, в който Иисус Христос възкресява човек, но този път това е човек, който вече четири дни лежи в гроба… Според вярването на третия ден душата се отделя от тялото и единствено във властта на Бога е да възкреси човек. Това и прави Иисус Христос, за да докаже, да покаже и на нас и ние днес, празнувайки този празник… да вярваме, че Иисус Христос е Син Божи и да вярваме на Неговите думи, че Той е Възкресението и Животът и който вярва в Него, и да умре, ще оживее… Дай Боже, по молитвите на св. четиридневен Лазар да бъдем и ние Негови приятели и да се сподобим с вечния живот!“
Иконом Лазар Георгиев благодари на Негово Светейшество и на Негово Преосвещенство и сподели огромната радост, негова и на цялата енория – да посрещнат първоиерарха на родната ни църква, обичния в Господа Светейши наш владика Неофит. Отец Лазар получи поздравления от целия клир и народ в храма, както за офикията, така и за именния му ден. 
„Много щастие във всеки дом и особено в тази прекрасна енория“, каза патриарх Неофит, пожелавайки честити и щастливи настъпващи празници, след което лично раздаде на всички в храма иконки на св. праведни Лазар Четверодневни.
Празникът завърши с фолклорна програма от лазарки и вокална група „Шопкиня“.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}4B98Kl37EEs{/youtube}
{joomplucat:347 limit=80|columns=4}
 
 

Visits: 1

Skip to content