Продължете към съдържанието

Богослуженията на Страстната седмица започнаха с Последованието на Жениха

Отец Ангел Ангелов и отец Мина Минчев с иконата на ЖенихаНа 9 април вечерта в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ започна четенето на Последованието на Жениха, което се изпълнява в първите дни на последната седмица на Великия пост. Покайното чинопоследование по строеж представлява утринна, изнесена предната вечер, и носи името си от първото песнопение, което се изпълнява на него, започващо с думите „Се Жених грядет“ („Ето, Женихът идва“). Посветено е на притчата за десетте девици (вж. Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених. Последованието се отслужва и във вечерите на Велики понеделник и Велики вторник (обикновено от 19 часа). 

На първото от трите богослужения се извършва спомен за добродетелния Йосиф, син на патриарх Иаков и внук на Авраам. Йосиф се смята за предобраз на Иисус Христос, тъй като и Спасителят, подобно на продадения от завист брат, бил намразен от еднородните Му юдеи, предаден на езичници, измъчван и наказван заради чужди грехове. Споменаваме също и неплодната смоковница, прокълната от Господа и изсъхнала (Лука 13:6-9). В древна Иудея и Израил смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването ѝ значело, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на иудеите останала безплодна. Като ни дава за пример тази притча, Църквата ни насърчава да придобиваме добродетели в духовната борба.
Молитвено участие в Последованието взе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, свещенослужители от храмовото духовенство.
Вълнуващите покайни песнопения на певницата бяха изпълнявани от Любомир Игнатов, Калин Кирилов, дякони и иподякони от катедралния храм.
С траурна тържественост с лития протосингелът о. Ангел и председателят на храма о. Мина Минчев изнесоха от олтара иконата на Жениха и пред Честния образ на Страдащия Христос трикратно се покланяха първо духовниците – начело с Негово Светейшество патриарх Български Неофит, а после и миряните.
Получили патриаршеското благословение, вярващите се отправиха към домовете си, укрепени в духовна ревност, за да преживеят в бодрост и бдителност тази тежка и тъжна седмица.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}f0bZB8VTiNY{/youtube}
{joomplucat:349 limit=20|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content