Продължете към съдържанието

Терористичен акт край Синайския манастир

Манастир „Света Екатерина“ в подножието на Синайската планина в Египет Полицейски служител е бил убит, a четирима други са били ранени във вторник, 18 април, при стрелба пред Синайския манастир „Св. Екатерина“ – Египет, предадоха световните информационни агенции. Групировката „Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението. Според сведения на полицията, група въоръжени мъже са открили огън от височините срещу контролния пункт, охраняван от полицията, на няколкостотин метра от манастира. Полицията е отговорила на стрелбата и е отблъснала нападателите, но един офицер е загинал.  Израел обяви, че предвид инцидента удължава затварянето на южната си граница с Египет заради повишаването на активността на терористичната група в района.

Игуменът на Синайския манастир архиепископ Дамян е потвърдил за стрелбата, монаси и поклонници не са пострадали.

Инцидентът се случва само седмица след двата кръвопролитни атентата срещу храмове на коптските християни – катедралата на египетския град Александрия, седалище на коптския патриарх, както и коптската църква в град Танта, които отнеха живота на 45 души. Правителството е засилило охраната на всички християнски храмове и манастири и заради очакваните височайши посещения на 28 и 29 април – тогава Вселенският патриарх Вартоломей и папа Фринциск ще посетят съвместно Египет и ще вземат участие в конференция за мир в ислямския университет „Ал Азхар“ в Кайро. Патриарх Вартоломей е бил поканен от великия имам Шейх Ахмед Мохамед ал-Таиб. На срещата ще присъства и коптския патриарх Теодор (Тавадрос) II. 

Синайският манастир е една от най-големите светини в Египет, свято място не само за християните, но и за евреите и мюсюлманите. Тук Бог се явява на Моисей в горящ, но неизгарящ храст (Изх. 3:1-5), затова първоначално манастирът е посветен на Св. Богородица – Неопалима къпина. Неизгарящият храст се счита за предобраз на Божията майка, от която се ражда предвечният Бог Слово. Синайският манастир не е прекратявал дейността си вече 15 века. В него се намира втората по големина библиотека (след Ватиканската) с безценни ръкописи.

 

По материали от интернет

Visits: 0

Skip to content