Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и пострижение на Томина неделя в Дружба

Отец Емилиян и епископ Герасим в храм Св. ИлияНа 23 април в столичния храм „Св. пророк Илия“ в ж.к. „Дружба 2“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена св. Литургия от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП. В съслужение с него бяха иконом Антоний Алексиев, протоиерей Емилиян Костадинов – предстоятел на храма-домакин, иконом Йоан Чикалов, протойерей Димитър Москов, иеромонах Никанор – игумен на Църногорския манастир, както и протодякон Иван Петков. 
Клиросните певци бяха водени от г-н Трайче Попов. 

В края на утренята за „четец и певец“ беше постриган енориашът Веселин, който отдавна активно помага в храма.
С кратко слово за празника Томина неделя, наричaна също Антипасха, към препълнилите храма богомолци се обърна епископ Герасим: „Това неверие Томино, това съмнение, Господ го изведе за наша полза и за полза на всички поколения християни след това, за да могат да чуят и да повярват. И накрая Господ казва на Тома: ‚Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели и са повярвали‘. Всички ние сме наследници на тези, които не са видели – но вярваме. Вярваме така, както вярва и Тома: Иисус Христос е Господ наш и Бог наш. И така ще бъде завинаги, до свършека на света, защото Той е с нас и сега. Амин!“
С многолетствие и цветя бяха поздравени двамата рожденици – о. Емилиян, който навърши на този ден 50 години, и отец Йоан, който стана на 49 години. 
След св. Богослужба Негово преосвещенство епископ Герасим посети неделната кухня за нуждаещи се жители на енорията и благослови доброволците за неуморните им и безкористни трудове. Доброволците бяха подготвили и торта за юбилея  на отец Емилиян. След кухнята владиката посети и строежа на новоизграждащия се храм „Св. Благовещение“. Очевидна е нуждата от по-голяма църква в района и всеки може да помогне според възможностите си. Повече за богоугодната социална дейност на енорията, както и за строителството на новия храм може да видите на сайта му – svetiilia.bg.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:493 limit=60|columns=4}
 

Visits: 1

Skip to content