Продължете към съдържанието

За първи път български и гръцки митрополит отслужиха заедно Литургия на Гергьовден в Одрин

IMG 6479 scaledЗа първи път двама митрополити отслужиха заедно празничната Литургия за Гергьовден в Одрин. Старозагорският митрополит Киприан възглави празничните последования в граничния турски град, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП и с благословението на Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него съслужи и Адрианополският митрополит Амфилохий от Вселенската Патриаршия. Двамата архиереи бяха придружавани от църковни делегации с участие на духовници от Старозагорска епархия и Атина, които също взеха участие в богослужебните последования.

В празничния 6 май Старозагорският митрополит Киприан бе посрещнат лично от митрополит Амфилохий. Той се поклони на мощите на св. Георги, които представителите на Вселенската Патриаршия бяха донесли за духовна подкрепа и утешение на християнската общност в града и даде начало на св. богослужба.

Специални гости на духовното тържество бяха представители на вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, консулът на Р Гърция, целият български консулски отдел в Одрин, областният управител на Кърджали, зам. кметът на Свиленград, служители на различни ведомства, които сърдечно бяха посрещани от свещеник Александър Чакърък, предстоятел на храма.

Празникът на св. Георги в българската община бе уважен и от зам. областния управител на Одрин, кмета на Одрин Реджеп Гюркан, зам. кмета по културата в Одрин и представителя на Външно министерство в града.

По традиция Гергьовден събира в Одрин представители на тракийските дружества от цялата страна, които дават своя принос за запазване на православната традиция и българския национален дух в този край. Настоящият председател Красимир Премянов също уважи празника на храма, заедно със свои сътрудници и съмишленици.

Сред присъстващите поклонници от Свиленград, Хасково, София и др. български градове в храма дойдоха и турски граждани.

Денят, посветен на св. Георги Победоносец е особено вълнуващ за българите, живеещи в Турция. За тяхна радост т.г. Литургията бе водена от български митрополит и с участието на изявени църковни певци от България, ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария. Застанали на дясната певница, те отрано сутринта изпълняваха молитвени песнопения и възпяваха светеца – воин. На лявата певница застанаха псалти от град Ористиада, Североизточна Гърция. Антифонно двата клироса изпълняваха църковната богослужба според всички особености на източнопевческата традиция.

По време на Литургията, изпълнявана на църковнославянски и гръцки език, бяха провъзгласени многолетствия за Вселенския и Българския патриарси. В края на богослужбата митрополит Киприан възрадва присъстващите с благо слово, в което подчерта, че този празник е „тържество на общението и единството“, защото като представители на различни етноси, на територията на една чужда държава, в един български храм, обединени от едната спасителна православна вяра сме събрани, за да почетем паметта на св. вмчк Георги.

„Днес побеждава вярата и тържествува единството, днес ние почитаме паметта на онзи, който преди повече от 17 столетия пожертва младия си живот, за да придобие вечността. Днес ние се прекланяме пред величието на онзи, чийто подвиг далеч надхвърли и територията на родната му Кападокия и границите на времето, в което той живял и пострадал за Христа. Днес ние се радваме, че можем да имаме такъв небесен ходатай и застъпник пред Божия Престол. Днес ние на различни езици, но с едни уста и с едно сърце изпросихме благословението на Възкръсналия Господ Иисус Христос по молитвите на св. вмчк Георги. Днес ние можем редом с псалмопевеца св. пророк и цар Давид да възкликнем: “Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!” (Пс. 132:1). При вида на днешното тържество, с преизпълнено с пасхална радост сърце, ние не можем да не дадем израз и на благодарността, която изпитва душата ни. Първом ние благодарим на Всеподателя Господ Бог за това, че ни удостои с възможността да станем съучастници в днешния велик празник. След това бихме желали да изкажем нашата лична благодарност, както и благодарността на Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия, възглавяван от Негово Светейшество патриарх Неофит, към Негово Светейшество Вартоломей, архиепископ на Константинопол – новия Рим и Вселенски Патриарх, да пребиваваме под неговия първосветителски омофор и да съслужим с нашия обичен събрат Адрианополския митрополит Амфилохий, комуто също братски благодарим. Благодарим сърдечно и на църковното настоятелство при храма, в който служим, и на отец Александър Филипов, нашия любезен домакин, не само за честта, която ни оказаха като ни поканиха на техния празник, но и за грижите, които полагат за поддържане благолепието на храма, посветен на св. вмчк Георги Победоносец. И тъй, честит и благословен да е днешния празник. Нека по молитвеното ходатайство на св. вмчк Георги Победоносец вярата всякога да побеждава и пасхалната светлина да озарява живота на всички човеци, живеещи по света. Амин!“ – завърши митрополит Киприан.

С приветствени думи в духа на братската любов и единение се обърна и митрополит Амфилохий.

От името на вицепрезидента Илиана Йотова бе прочетен поздравителен адрес. В него се казва:

“Българската християнска общност в Одрин има своя дом в града. Той е широко отворен за всеки, който има добри намерения. На днешната дата с благодарност си припомняме делото на Филип Чакарък, който преди години възроди този храм. С радост отбелязваме, че благородното дело има продължители в лицето на отец Александър Чакарък, неговата съпруга Мария и техния син Георги. Трябва да отдадем дължимото на Министерския съвет и активната помощ на генералното консулство на България в Одрин…“. Като дар за празника отец А. Чакарък получи от президенството реплика на най-стария храм в София – ротондата „Св. Георги“.

Като председател на тракийските дружества поздравление отправи и Красимир Премянов, който подчерта че празнуващият храм е обновен с помощта на българската държава и с дарения на тракийци от цялата страна.

След св. Литургия около храма бе извършена празнична лития с иконата на св. Георги, което завърши с петохлебие за здравето и благоденствието на нашите сънародници.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}6-05-2017{/gallery}

Visits: 2

Skip to content