Продължете към съдържанието

Честване на храмовия празник Гергьовден в столичния квартал Горубляне

Храмов празник в ГорублянеСветло тържество и молитвено настроение огряха сърцата и душите на богомолния народ на 6 май в столичния квартал "Горубляне" от богоспасаемата Софийска епархия. Повод за това бе храмовият празник на този благоукрасен и приветлив с външността си Божий дом. В чест на небесния закрилник на това свято място – свети великомъченик Георги Победоносец – беше отслужена тържествена света Литургия от храмовото духовенство – иконом Лазар Георгиев и свещеник Петър Петров с множество малки деца иподякончета, които подпомагаха свещениците по време на службата. Службата бе изпълнена с молитвено благодатно настроение и прекрасните песнопения на певците при храма.

В края на светата богослужба множество деца приеха Христа чрез св. Тайни Христови. Боговдъхновено слово за живота и подвига на великия мъченик Христов произнесе отец Петър. Накрая всички с едни сърца и уста изпяха многолетствие за българския първойерарх патриарх Неофит, благочестивия ни народ, христолюбивото войнство и всички празнуващи този светъл празник.
По стародавна благочестива традиция в църковния двор на храма бе извършен водосвет с освещаване на корбан, подготвен от църковното настоятелство. Празничното настроение и потокът от хора не престана през целия променлив със времето майски ден и завърши с музикални изпълнения и вълнуващи произведения.
Събитието бе уважено от кмета на район Младост госпожа Десислава Иванчева, кметския наместник на кв. Горубляне Валентин Ночев и множество гости.

 

Текст и снимки: Мая Георгиева

{joomplucat:571 limit=20|columns=4}

Visits: 0

Skip to content