Продължете към съдържанието

Летния празник на св. Николай Мирликийски в София

09 05 2017 3 20170509 1197053589

„Град Бари се радва и с него цялата вселена ликува, с песни и пение духовно: Днес е свещено тържество за пренасяне честните и многоцени мощи на светителя и Чудотвореца Николай, който като незахождащо слънце засия със светозарни лъчи, прогонвайки тъмата, изкушенията и бедите“- пее днес Църквата, в деня когато честваме Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Празникът, известен още като летния Никулден най-тържествено се отбелязва в енорията на храм “Св. Николай Мирликийски“ в столичния кв. „Връбница“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин.

В съслужение с него бяха храмовото духовенство, во главе с предстоятеля ик. Никола Коюв, ик. Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещенци от Радомирска духовна околия и София.

Изпълнилите храма вярващи се радваха на архиерейското присъствие и благолепното богослужение. За молитвеото духовно настроение на миряните допринасяха песнопенията, изпълнявани от храмовия хор. Цялата църква пееше и се молеше заедно с духовниците и певците. В края на богослужбата празнично слово произнесе председателят отец Никола Коюв. От своя страна епископ Константин благодари на всички, които в този ден намериха време да почетат светеца и пожела: "Живейте в мир и братска любов, бъдете здрави, честити и благословени от нашия Спасител Иисус Христос" – каза владиката и преподаде патриаршеското благословение на Българския патриарх Неофит.

След св. Литургия в двора на храма бе извършен празничен водосвет и раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Храмът “Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Връбница“ е построен през 1924 година. По решение на тогавашното църковно настоятелство и на дарителите го наричат на св. Николай и го освещават на неговия летен празник, така приемат и определят датата за честване на храмовия празник.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:572 limit=47|columns=3}

Visits: 2

Skip to content