Продължете към съдържанието

Отново над 600 души събра храмовият празник на Зографския манастир

Съборният храм на Зографския манастир - Св. вмчк ГеоргиНа 6 май – деня на св. великомъченик Георги Победоносец, в Зографската св. обител се състоя празнично всенощно бдение. По покана на Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – игумен на манастира, на Манастирския събор, както и по решение на Св. Синод на БПЦ и с благословението на светейшия Вселенски патриарх Вартоломей празничните богослужения бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. 

Негово Високопреосвещенство бе придружаван от двамата си викарийни епископи: Знеполски Арсений и Константийски Яков, както и от много духовници от епархията си. При посрещането му в навечерието на празника той получи дар от манастирското братство – копие на една от чудотворните икони на св. вмчк Георги. Митрополит Николай благодари за възможността да дойде за празника и да се помоли заедно с братството и стотиците миряни – „с едно сърце и една душа да възхвалим дивния великомъченически подвиг на свети Георги Победоносец“. Негово Високопреосвещенство преподаде първосветителския благослов на „ангелът на Българската православна църква“ – Негово Светейшество Неофит, патриарх Български, на свещената йерархия и освещения клир и паството на родната ни света Църква. „За нас е голямо щастие и духовна радост да бъдем в благодатта на този голям празник… и намирайки се, възлюблени, в навечерието на това духовно тържество се обръщам към всички вас – честните поклонници на тая света обител с отечески привет: благословени бъдете, дошлите в име Господне, та заедно, събрани в прегръдката на светата Зографска обител, да погледнем с очите на сърцата си свещения образ на св. великомъченик Георги Победоносец, да го възпеем с песни духовни и славословия, да бъдем не само негови почитатели, но и ревностни подражатели във вярата и добродетелите му… И нека това благодатно поклонничество да бъде за всички ни за здраве, за изцерение от болестите ни, за душевно спасение и преуспяване във всички добри и полезни начинания“, каза още в словото си при посрещането Пловдивският митрополит.
Светогорските бдения са свързани в едно всички последования от денонощния богослужебен кръг, заедно със светата Литургия. На тези последования песнопенията се изпълняват пространно, антифонно от двата клира, като повечето от тях са по утвърдени от традицията светогорски мелодии. По зографска традиция след бдението на самия празник се направи и лития с Аравийската чудотворна икона на св. Георги до мястото, където според преданието тя е избрала да остане именно в манастира на великомъченика.
На десния клирос певците бяха водени от отец Яков, келиот от Карея, протопсалт в Протата, подпомаган от други светогорски келиоти, които изпълняваха своята част от песнопенията на гръцки език. На левия клирос, дошлите с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, на славянски изпълняваха песнопенията певците от хор „Св. Наум Охридски“, ръководени от г-н Андрей Касабов. „Символ на вярата“ прочете депутатът Павел Шопов.
След края на литургията се състоя традиционното литийно шествие с Аравийската чудотворна икона на светеца-покровител от съборния храм до срещуположния хълм на манастира, където също има храм, посветен на св. Георги. На връщане към манастира иконата спря пред паметника на светите 26 Зографски мъченици. След като шествието обиколи съборния храм, иконата бе поставена на мястото ѝ в храма и бе даден отпуст на светата богослужба. 
За пръв път литията можеше да се гледа и на живо, благодарение на г-н Борислав Павлов. Запис от това предаване може да видите на сайта The Garden of Theotokos (Градината на Пресвета Богородица).
На следващия ден, както е по традиция, беше отслужена Ктиторската вечерня (по време, на която се прави помен за всички дарители на манастира от неговото основаване до днес).
Певците от Софийския хор „Св. Наум Охридски“ направиха поклонническо посещение и на манастира Ватопед, където също изпълниха няколко песнопения.
 
Текст, видео и снимки: Мартин Митов
 
{youtube}Txzda7QMRf0{/youtube}
{joomplucat:573 limit=80|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content