Продължете към съдържанието

Тивериополският епископ Тихон отслужи опелото на Иван Сенокозлиев

Тивериополският епископ Тихон отслужи опелото на Иван Сенокозлиев. Снимкa: Кирил ГеоргиевНа 12 май в столичния старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия” бе отслужено опелото на Иван Сенокозлиев, който бе един от последните хора познавали лично екзарх Стефан и патриарсите Кирил и Максим. Иван Сенокозливе почина на 10 май след кратко боледуване.
Той е легендарна фигура в църковната ни история. Беше свидетел на църковните дела от последните 70 години – свидетел на атентата в църквата „Св. Неделя“, близък до екзарх Стефан, участник в св. Кръщение на Симеон Сакскобургготски.

Иван Сенокозлиев е роден в София на 12 юни 1923 г. Завършва Трета прогимназия, а после Софийската семинария. Две години учи в Богословския факултет, след което се прехвърля и завършва история. Три години работи като гимназиален учител по история и латински, после в дирекция „Отдих и култура“ към социалното министерство. От септември 1949 г е служител в културния отдел на столична община.
На 12 юли 1937 г. заедно с екзарх Стефан участвал в светото Кръщение на Симеон Сакскобургготски, в дворцовия параклис „Св. ап. Петър и Павел“. Присъствали митрополитите, дворцовият свещеник Рафаил Алексиев и архидякон Яков Григориевич Никишин.
Епископ Тихон в проповедта си след опелото каза, че с кончината на Иван Сенокозлиев „си отиде една голяма страница, ситно написана, от историята на Българската православна църква”. Епископ Тихон каза още, че Иван Сенокозлиев е бил свидетел на всички важни църковни събития в последните седемдесет години, като едно от най-големите е погребението на цар Борис III, на което той е носил кръста пред ковчега на владетеля.
В края на опелото съболезнования изказа и доц. Ивайло Шалафов от името на Негово Величество Симеон II.
 
Текст: Ангел Карадаков

Visits: 0

Skip to content