Продължете към съдържанието

Слово на патриарх Неофит на молебена в Деня на българската просвета, култура и славянска писменост

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Снимка: Ангел КарадаковВаши Преосвещенства, Ваши Високопреподобия, досточтими отци, обични в господа братя и сестри,
 
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
И тази година, в деня, определен за държавното и всенародно честване на българската просвета и култура и на славянската писменост, Православната ни църква възнася своите молитви за доброто и за благопреуспяването на българския народ, за утвърждаването и разгръщането на делото на светите равноапостолни Солунски братя Константин-Кирил и Методий и на всички техни ученици и следовници през столетията, за пребъдването на православната ни духовност и култура и за всестранното укрепване на православното славянско единство. Благодарим на Бога за всички Негови щедрости към православния ни народ и скланяме глави пред всички онези, които са отдавали и продължават и днес да отдават своите сили и таланти и целия свой живот за делото на църковната просвета, за непрестанния духовен и културен напредък на народа и страната ни.

Историята е ярко свидетелство за това, че положеното от светите братя начало е намерило благоприятна почва и е принесло стократен плод сред рода на българите не само в началото на славянската писменост, но и през всички превратности на историческите ни съдбини. Св. Климент и св. Наум, Йоан Екзарх, Презвитер Козма и Константин Преславски, св. патриарх Евтимий, Йоасаф Бдински и Владислав Граматик, св. Паисий Хилендарски и св. Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Неофит Рилски, всички известни и неизвестни труженици на българската и славянска книжовност, чиито достойни приемници живеят и неуморно работят и днес сред нас. Всички те доказват, че за нас, българите, нашата принадлежност към Църквата на Спасителя Христа е въпрос не само на религиозна идентичност, но и на творческо осмисляне на вярата, която изповядваме, на истинска ревност и приемственост към делото на християнската и църковна просвета и култура.
Радостни сме, че и днес, в началото на третото хилядолетие, примерът на светите братя продължава да е вдъхновение за мнозина, които и в наше време намират смисъла на живота и своето призвание на попрището на просветата и книжовността, като се вдъхновяват от хилядолетната християнска история на боголюбивия ни народ. За тези истински нови апостоли и приемници на най-добрите образци на книжовните ни традиции, днес ние отправяме нашата обща молитва, както и за целия православен български народ, запазил през вековете на превратната ни история своята вяра и език, своята писменост и православна култура чисти и неопетнени, неповредени от нищо и от никакви външни за него духовни сили и културни влияния.
Да бъде благословено делото на българската и славянска просвета и култура!
Божията любов и неговата милост да бъдат всякога с нашия христолюбив народ! Честит и благословен празник!
 
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
 
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на молебена в Деня на българската просвета, култура и славянска писменост 24 май 2017 г., София (вижте репортаж)
 
 
 
 
 

Visits: 1

Skip to content