Продължете към съдържанието

Празнична вечерня с лития за софийския мъченик св. Георги Софийски Най-нови

Лития с иконата на св. Георги Софийски

На 25 май от 18:00 часа, в навечерието на празника на софийския светец, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, започна празничното последование в храма, посветен на едноименния мъченик в двора на Александровска болница, построен на мястото, където има предание, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови. 

Вечерното последование оглави ставрофорен иконом Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, заедно със свещеник Радослав Вутов, председател на църковното настоятелство при храма „Св. мчк Георги Софийски Най-нови”, иконом Йоан Куков, председател на църковното настоятелство при столичния храм ротонда „Св. вмчк Георги Победоносец“ и други столични свещенослужители. За благолепието на службата бяха дошли столични църковни певци.
Църковното шествие по стародавна традиция премина през централната част на столицата – по бул. „Витоша” през пл. „Св. Неделя” до гроба на светеца до храма ротонда. В чест и в памет на св. Георги Софийски Най-нови на гроба се извърши Петохлебие и молитва, а след това църковното шествие влезе в старинния храм и там завърши вечерното богослужение. В края на службата иконом Йоан Куков говори за мъченическия подвиг на светеца, като каза, че е „Дивен Бог в Своите светии”. За утешение на вярващите бе раздадено петохлебие и благословена храна.
 
Свети мъчениче Георгие, моли Бога за нас!
 
Текст: Андрей Касабов
Снимки и видео: Любомир Върбанов
 
{youtube}vHs2fP5H3Xw{/youtube}
{joomplucat:596 limit=24|columns=4}
 

Visits: 0

Skip to content