Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит взе участие във Възпоменанието за полковник Борис Дрангов

Негово Светейшество с началника на академията ген. Груди Ангелов „Ако помним героите и ги възпоменаваме, ако те живеят в народната памет, то тогава и самият народ ще се съхрани и пребъде, защото от духовните основи на живота ни, от нашите идеали зависи способността ни да извоюваме победи и в мирни времена, и във времена на войни и злощастия“ – каза патриарх Неофит на възпоменанието на полковник Борис Дрангов, състояло се във Военната академия „Г. С. Раковски” в София на 30 май.
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе гост на честванията на именития българин по повод 145-годишнината от рождението и 100-годишнината от героичната кончина на смелия пълководец, организирани от ръководството на Военната академия.

Възпоменанието започна с панихида за упокоение душата на полковник Дрангов, отслужена в параклиса „Св. Архангели” на академията. След заупокойното последование патриарх Неофит се обърна към официалните гости, преподавателите и курсантите с думите:
„Господ Иисус Христос ни е дал заповед да обичаме ближните по примера на Неговия саможертвен подвиг.
По този път са вървели хиляди наши православни български воини, положили живота си за Родината, вярата и народа ни. Те умирали, без да мислят за слава и почести. Поставяли скъпото ни Отечество и своя народ над всичко – дом, семейство, над собствения си живот и така се приобщавали към Самия Живот, защото животът на човека тогава добива смисъл, когато има идеал, за който е готов и да умре.
Такава личност е и полковник Борис Дрангов, паметта на когото възпоменаваме днес. Той е посветил целия си живот на отечеството, оставил е неизличима следа в народната памет, а с вярата си, героизма, мъжеството и родолюбието си може да бъде пример за всеки българин.
За Църквата няма живи и мъртви, защото вярваме и изповядваме, че в Бога всички са живи. За народа, за всички нас, не бива да има мъртви герои – те всички трябва да живеят вечно в нашата признателна памет. Като възпоменаваме нашите доблестни воини, положили за благото на Родината временния си живот с надежда за вечния, ние никога не бива да преставаме да се молим за тях и да черпим сили, пример и вдъхновение от техния подвиг.
Ако помним героите и ги възпоменаваме, ако те живеят в народната памет, то тогава и самия народ ще се съхрани и пребъде, защото от духовните основи на живота ни, от нашите идеали зависи способността ни да извоюваме победи и в мирни времена, и във времена на войни и злощастия." – каза патриарх Неофит и се помоли: "Господи, съхрани нашето мило Отечество, нашето христолюбиво войнство, народа ни, та в тихо, мирно и безбедно житие да пребъдваме във всяко благочестие и чистота! Божията помощ и Неговото благословение да бъдат с всички нас! Амин!”
В честването паметта на полковник Дрангов взеха участие заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници, както и гл. секретар на Светия Синод Мелнишки епископ Герасим. Специален гост на Възпоменанието бе г-жа Райна Дрангова – внучка на легендарния полковник Борис Дрангов и дъщеря на видния деец на ВМРО Кирил Дрангов.
В двора на Военна академия „Г. С. Раковски“, при входа, предстои да бъде изграден паметник на великия българин полковник Борис Дрангов, който ще гледа към родният му гр. Скопие.
 
Снимки и видео: Ангел Карадаков
 
{youtube}hoPXJUMfYDw{/youtube}
{joomplucat:606 limit=4|columns=4}
 
 
 
 

Visits: 0

Skip to content