Продължете към съдържанието

Храмов празник на църквата „Св. Дух“ в столичния квартал „Надежда“

Ставрофорен иконом Ангел Ангелов в храм Св. ДухВ понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Бог Син. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо. На 5 юни т.г. този празник беше отбелязан в софийския храм „Св. Дух“ в кв. „Надежда”. Празничното богослужение – утреня с петохлебие и св. Литургия, възглави ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия. В съслужение с него бяха ставр. ик. Ангел Янъков, ставр. ик. Николай Коцев, ставр. ик. Мина Минчев, иконом Константин Вълчев – предстоятел на храма-домакин, иконом Бончо Чаков, протойерей Христо Димитров и дякон Йоан Стефанов.

Песнопенията на утренята изпълняваха от клироса свещ. Йосиф Стоименов, Иво Борисов, Александър Ганчев и Марио Стоименов, а на литургията – храмовия хор.
В словото си в края на св. Литургия Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов говори за Св. Троица и най-вече за Св. Дух: „Бог е в една същност, но се явява пред нас в три Лица. Бог е в една воля и една енергия – защото Бог не твори по отделно в Лицата си и не дава Своето определение, чрез дадено Лице, мисълта винаги е една у Него, волята е една… Днес честваме третото Лице на нашия Бог… Живеем в Църквата, без да осъзнаваме, че всичко онова, което поискаме, по онези слова, които каза сам Господ Иисус Христос,… то ние ще го получим. Забравяме всичко това в трудността на този свят, понесени от неговите тегоби, и запленени от всекидневието в цялата тая динамика, с която сме загрижени, от множеството материални придобивки, които трябва да съхраним и опазим… Забравяме най-важното – че сред нас е Дух Свети и че в трудните мигове, винаги има надежда за онзи, който вярва. Че Духът е при нас и че призовавайки и най-важното – надявайки се, ние наистина можем да преминем през всяко едно затруднение…“ 
Отец Ангел преподаде благословията на Светейшия български патриарх и Софийски митрополит Неофит и пожела на многобройните вярващи, изпълнили храма, много здраве и дивна вяра и да бъдат достойни Христови следовници.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
Видео: Любомир Върбанов
{youtube}zPAQXFfnUHc{/youtube}
{joomplucat:613 limit=40|columns=4}
 

Visits: 3

Skip to content