Продължете към съдържанието

Празник в Годечкия манастир „Св. Дух“

В Годечкия манастир - водосвет за Св. ДухНа 5 юни храмов празник отбеляза Годечкият манастир „Св. Дух“. Празничното богослужение възглави архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. В съслужение с него беше йеромонах Ефрем – игумен на Одранишкият манастир „Св. апостоли Петър и Павел“, а на певницата песнопенията изпълняваха йеромонах Силуан – игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“ и монах Йероним – игумен на празнуващата св. обител.

След края на богослужението бе извършен водосвет и бе осветено ястие за здравето на всички християни и гости на тази богохранима обител в Софийската епархия.
 
Годината, в която е основан Годечкият манастир "Свети Дух", не е известна. Знае се, че районът около Годеч е представлявал голям религиозен център по времето на Второто българско царство и ранните години на Османско владичество и е бил част от т.нар. Софийска Мала Света гора. Сегашният манастир е построен върху основите на две църкви, изкопани през 1921 г. Дълго време е бил без монаси, но през Страстната седмица т.г. там имаше монашеско пострижение и днес игумен на манастира е о. Йероним. 
 
Текст и снимки: Росица Йосифова
{joomplucat:614 limit=40|columns=4}

Visits: 0

Skip to content