Продължете към съдържанието

Житие на преподобни Атанасий Атонски

Преп. Атанасий Атонски - стенопис от ПротатаПреподобни Атанасий живял през 10. век. Родил се в Трапезунд и при кръщението си бил наречен Аврамий. В ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня. 

По-късно отишъл в Цариград. Там той се запознал и усъвършенствал в тогавашните науки. Още в детски години малкият Аврамий силно желаел да служи на Бога чрез иночески трудове. Той станал ученик на преподобни Михаил Малейн и бил подстриган в монашество под името Атанасий. След време отишъл в Света Гора, където се отдал на труден аскетически живот, стараейки се да скрие от всички и своята ученост, и великите си дарования. Но това се оказало невъзможно.
Стенопис на Захари Зограф - чудото на св. Атанасий Атонски и Пресвета Богородица - в екзонартекса на католикона на Великата Лавра. Снимка: Мартин МитовРазчули се както големите му знания, така и неговият свят и добродетелен монашески живот. Мнозина започнали да му отдават почести. Уважавали го и видните за онова време сановници и пълководци на империята Лъв и Никифор. По-късно Никифор става византийски император. Той щедро подпомагал Атанасия в изграждането и разширяването на светогорските манастири и особено в изграждането на основания от Атанасий манастир, наричан сега Великата лавра на св. Атанасий Атонски.
Благочестивият монах Атанасий получил от Бога дар да върши чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Св. Атанасий Атонски завършил земния си път в края на 11. век.
Паметта му се чества на 5 юли.
 

Източник: Жития на светиите. Синодално издателство, С. 1974, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

 

 

Visits: 2

Skip to content