Продължете към съдържанието

Състоя се първото заседание на консултативния съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия

Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархияНа 27 юни т.г. под председателството на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се състоя първото заседание на новоучредения Консултативен съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия. Заседанието започна с изпяване тропара на св. Йоан Рилски – небесен покровител на българския народ и монашество. 
Съветът е създаден с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и по решение на Софийския епархийски съвет от 23.03.2017 г., протокол № 04. 

Консултативния съвет има за задача да съдейства на Софийския митрополит и Български патриарх, както и на Софийския епархийски съвет, за устройването на монашеския живот в манастирите в диоцеза на Софийска епархия, съгласно разпоредбите на Правилата на светата Православна църква, Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия и Устава за вътрешния ред в манастирите и ще бъде председателстван от представителя на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет.
Със своя заповед от 10 юни 2017 г. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит определи състава на Съвета – 
Председателстващ: архимандрит Алексий – епархийски съветник и представител на епархийските манастири в Софийския епархийски съвет, и
Членове:
  • архимандрит Никанор – игумен  на Църногорския манастир „Св. св. безсребреници Козма и Дамян“
  • иеромонах Макарий – игумен на Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“
  • иеромонах Пимен – игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“
  • монахиня Серафима – игумения на Драгалевския манастир „Успение Богородично“
По време на заседанието беше обсъден и приет „Правилник за дейността на Консултативния съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия“, който ще бъде предложен на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за утвърждаване. Бяха повдигнати и други въпроси от организационно естество, свързани с работата на Съвета. Беше прието предложение за свикване на епархийска конференция на монасите и монахините от Софийска епархия. Разгледан беше и наболелият проблем с т.нар. младостарчество и псевдомонашество. На следващото заседание предстои да бъде разгледан обстоен доклад по проблемите на манастирите и монашеството в епархията и да се определят теми за обсъждане на предстоящата монашеска конференция.
 
Текст: Ангел Младенов
Снимки: Мартин Митов
 
{joomplucat:631 limit=3|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content