Продължете към съдържанието

Петровден в Долна баня

Празник на светите апостоли Петър и ПавелС високи над 30 градусови летни температури на 29 юни долнобанци и техните гости отбелязаха един от големите християнски празници, особено тачен от миряните от рилския град – Петровден. 
С тържествена света Литургия в енорийската църква „Успение на Пресвета Богородица“ в Долна баня бе чествана паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, отслужена от ставрофорен иконом Пламен Димитров и украсена с чудесните песнопения на църковния хор с ръководител Румяна Дамянова.

След църковната служба в празничното си слово отец Пламен припомни на дошлите в храма миряни библейското житие на двамата велики апостоли, които много се потрудили за разпространението на Божието слово, претърпели са много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
По традиция на излизане от храма именяци и благочестиви християни почерпиха присъстващите за здраве и благополучие в семейството.
Дванайсетият храмов празник на църквата „Свети апостоли Петър и Павел“ отбелязаха колектива и почиващите в Базата за отдих „Секвоя“ (Почивния дом на МВР) в новото село Свети Спас в подножието на Рила планина. Водосвет за здраве, благоденствие и успешен летен туристически сезон за работниците и служителите от почивната станция отслужи енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което той поведе и празничното литийно шествие около храма, придружаван от жените от църковния хор с ръководител Румяна Дамянова и присъстващите на службата миряни.
След като отец Пламен освети специално приготвения за празничния ден курбан всички седнаха на тържествен обяд в столовата на почивната станция, жените от църковния хор попяха тропарни песни за светии, а по традиция Петър Кьосев почерпи всички за своя имен ден.
С тържествени църковни служби, водосвети и курбани за здраве и благополучие празникът в чест на апостолите Петър и Павел беше отбелязани от мираните и на светите места в района – храм-параклисите „Свети апостоли Петър и Павел“ в самоковските села Радуил и Марица.
 
Текст и снимки: Любомир Кузев
{joomplucat:633 limit=12|columns=4}

Visits: 0

Skip to content