Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с кардинал Леонардо Сандри

3 20170630 1549042167„Посрещаме Ви с голямо уважение, за да Ви засвидетелстваме нашето братско в Христа отношение!” – каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит при срещата си с Негово Високопреосвещенство Кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви, който е на официално посещение в България.
Патриарх Неофит благодари в лицето на кардинал Сандри на Негово Светейшество папа Франциск и католическата църква за помощта, която оказват на задграничните ни епархии в устройването на богослужебния и църковен живот на православните общини на Българската православна църква, „за да могат в единомислие да славят Бога и се укрепяват духовно в светите Тайнства на Църквата”.

По време на срещата, в която взеха участие и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим, кардинал  Сандри бе придружаван от Негово Високопреосвещенство Архиепископ Анселмо Пекорари  – апостолическия нунций в България, Монсиньор Бодуан Бяжила Муанкембе – Съветник на Апостокическата нунциатура и Монсиньор Флавио Паче – Секретар на Н.В.П Кардинал Сандри.

По думите на митрополит Антоний, повече от един милион и половина са българите, които живеят, учат и работят в Западна Европа. Техните финансови възможности са ограничени и трудно могат да изградят свои храмове и предоставените за ползване храмове от католическата църква за нуждите на нашите общини са от изключително важно значение за нашите сънародници, за да не се отдалечават за дълго от Тялото и Кръвта Христови и да не губят вярата и традициите си. Такива храмове, за нуждите на нашите сънародници в Западна Европа, са ни предоставени освен в Рим, и в Мюнхен, Барселона, Сеговия и др.

Като засвидетелства традиционно добрите отношения с католическата църква на братолюбие, установени още от неговия предшественик приснопаметния митрополит Симеон, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний каза, че управляваната от него епархия е „млада и недостатъчно укрепнала, изграждането на храмове е дълъг и труден процес, че преди да бъдат съградени веществените храмове трябва да бъде съграден духовния в душите на хората и в сплотяването на църковната общност, ето защо тази подкрепа от страна на католическата църква е изключително важна за нас и ние високо я ценим.”

Двете страни изразиха желание да се запази и занапред близостта и добрите отношения на взаимно уважение и братска любов между двете църкви и споделиха надежда, че в тези времена на страдание и повсеместно отстъпление от вярата, в единомислие и взаимна подкрепа християните ще останат верни на евангелските истини и традиционни нравствени ценности и морал.

По време на визитата си в България Негово Високопреосвещенство Кардинал Леонардо Сандри ще посети католическите общности в страната ни и ще се срещне с зам. Министър председателя Красимир Каракачанов. Кардинал Сандри бе сред придружаващите папа Йоан Павел  II  през 2002 г., когато на Българската православна църква бяха дарени мощите на св. мъченик Дасий Доростолски.

Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ

{joomplucat:636 limit=4|columns=3}

Visits: 0

Skip to content