Продължете към съдържанието

Обновиха църквата в Продановци

Cherkva ProdanovciМиряните от самоковското село Продановци и техните гости посрещнаха големият християнски празник Петровден  в обновения местен храм „Св. Архангел Михаил”.
Поправен е покривът на светата обител, монтирани са улуци, ремонтирана е фасадата на новата част на храма, подменена е входната врата, а вътре са освежени иконостасът и стените. Почистен е и дворът.
Майсторите са извършили работата качествено и в срок, защото на Петровден бе отбелязан празникът на Продановци. Помагали са им доброволно и местни жители.

Началото на дейността за обновяване на храма бе сложено през миналата година, когато бе чествана неговата 160-годишнина. Кметът на селото Емилия Драганова и членовете на църковното настоятелство са организирали дарителска кампания за набиране на средства. Откликнали са ръководствата на фирмите „Самел-90”, „Сити Вижън”, „Лобутов”, както и благочестиви местни жители. Така са били събрани 2600 лв. и е започнала практическата работа.
 За големият християнски празник в църквата свещеник Любомир Мишков отслужи тържествен молебен за здраве и благополучие.
Кметицата Емилия Драганова благодари на църковното настоятелство, на дарителите и на всички, работили безвъзмездно, за всеотдайния и резултатен труд.
През лятото предстои и традиционният събор на селото.

Текст и снимка: Любомир Кузев

Visits: 0

Skip to content