Продължете към съдържанието

Сборникът “Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)” бе официално представен – ОБНОВЕНО

05 07 2017 10 20170705 1047743523На 5 юли в залата на Софийската св. митрополия бе официално представен сборникът “Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование (1997-2017)”. Събитието се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 20-та годишнина от въвеждането на предмета Религия в българското училище. Представянето бе организирано от Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска св. митрополия и Центъра за образователни инициативи Двери.

Над изданието е работил авторски екип, който има опит в преподаването и оранизирането на предпета "Религия" в българското училище.Това са д-р Полина Спирова, д-р Златина Каравълчева и д-р Росица Георгиева. В книгата те представят основните модели на сътрудничество между различните институции, изградени през периода 1997-2017 г. за провеждане на предмета "Религия" и перспективите пред него. Изданието, финансирано от дирекция “Вероизповедания” на МС има обобщени основни модели на сътрудничество между църковни, общински и държавни институции в областта на религиозното образование, които са изведени на базата на докладите от организирания от Русенска митрополия Национален семинар на тема: „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата 
на религиозното образование. Добри практики
и перспективи” (април 2016).

Гости на представянето бяха Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който е почетен председател на Центъра за образователни инициативи Двери, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски с преподаватели, представители на Министерството на образованието,РИО- София, бивши експерти по "Религия" от страната, представители на Асоциацията на българските учители, преподаватели  и общественици.

От името на Софийска митрополия приветствие поднесе ставр. ик. Ангел Ангелов, който първо поздрави учителите, които дръзновено се трудят да преподават Христовото учение и сподели :

„Тази книга е една крачка, макар и малка, към търсенето на пътя, към това как трябва да се говори за Бога и как може да завладеем младите хора да разберат основната истина за доброто, която ни дава Сам Господ Иисус Христос… Без духовното образование няма как да постигнем онзи свят, който искаме. Ако не се покаже християнската истина, ако не осъзнаем, че тази Европа която е сега е такава заради своята християнска същност няма как да достигнем до заветната цел и до онзи идеал за който мечтаем.“- каза във встъпителното си слово отецът.

„Да бъдеш учител в днешно време и то учител на вяра е много трудно. Благодаря още веднъж на всички учители които не пестят своите сили, не пестят своето време и са се отдали на това да преподадат Христовата  истина на най- малките. Това е верният път за да живеем добре и да разбираме и другия. Не може да не ни тревожи онова което стана между християните и мюсюлманите. Днес светът е настръхнал един срещу друг, а християните винаги са показвали само едно- любовта си. Когато заживеем в нея, когато преподадем тази любов тези смущаващи противоречия ще бъдат прекратени, макар и не веднага, но като вярващи  знаем: любовта побеждава всичко!“ –завърши отец Ангел.

Като съставител и автор д-р Полина Спирова представи сборника като подчерта, че ключовата дума в него е сътрудничество, което е необходимо условие за всяко развитие.

„Много хора се включиха в конференцията организирана от Русенска св. митрополия и дадоха своите изследвания и трудове, за да можем да анализираме и обобщим резултатите от преподавателския опит в цялата страна. Ние оформихме моделите, по които се преподава религия в страната и които помагат на българските деца да се запознаят с християнската вяра- каза Полина Спирова, и искаме с това издание да вдъхнем кураж на учителите и да им кажем че има надежда за бъдещото“.

Д-р Росица Георгиева, последния експерт по Религия  в Русе и консултант на изданието приветства присъстващите като специално благодари на г-н Панчо Василев за първите направени програми, които са довели до успешна работа през следващите двайсет години. Тя разказа за сътрудничеството между Русенска митрополия и Общинския съвет в Русе, които с общи усилия са организирали преподаването на предмета в града от двайсет учители, които са обучавали близо 1200 деца ежегодно и обобщи: идеята за религиозно образование през годините се е превърнала в кауза, която са възприели много хора и институции. 

Като част от авторския екип д-р Златина Каравълчева запозна присъстващите с концепцията на книгата и с това какви послания отправя тя към читателите.

„Ние не сме създали докладите от конференцията в Русе, но сме ги анализирали и обобщили така, че да покажем модел на подражание. Изведохме опит от успешната работа в някои градове и го предоставихме за ползване от други. Освен анализи в сборника има и много конкретна информация. Установихме и седем модела на взаимодействие  на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата."- започна  д-р Каравълчева и с милтимедия нагледно представи структурата и изследователския подход на екипа.

Като председател на Центъра за образователни инициативи Двери, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний запозна присъстващите с идеята на центъра като припомни, че преди да бъде официално оформен и оповестен, неговата епархия и сътрудниците на Двери вече са осъществили заедно няколко инициативи като напр. пъзелите и картичките, подготвени за големите църковни празници. Митрополит Антоний разказа за Асоциацията на учителите в чужбина, с които вече са направили два образователни семинара- в Троянски и Бачковски манастир и предстои провеждането т. г. на трети, в Рилската света обител, за поклоническите пътувания и поклонението на светини, които спомагат за въцърковяването на самите учители, а те от своя страна пренасят своя опит и знание в сформираните неделни училища по цял свят, в които децата изучават наред с българския език и православната вяра.

В края на вечерта бе оповестена новината, че се възстановява Експертният съвет по религиозните въпроси към Министерството на науката и образованието, с което всички присъстващи си пожелаха да продължат все така с много надежда, вяра  и упоритост за благото на българските деца и народ.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:637 limit=21|columns=3}


 

 

Visits: 1

Skip to content